Cape Cross Robbenkolonie

Bekijk foto's

Op de plaats waar Diego Cão in 1485 als eerste Europeaan voet aan wal zette, heeft men een kruis op deze plek geplaatst. Het exemplaar dat u nu ziet is een replica met een tekst in het Engels en Portugees waaruit blijkt dat de nederige dienaar Diego Cao het kruis heeft neergezet. Diego zelf is op deze plaats overleden en begraven. Tegenwoordig is het vooral bekend vanwege de luidruchtige robbenkolonie. Naar schatting 75.000 robben tref je hier op de rotsachtige kust of in zee aan.

De aanblik, het kabaal, maar vooral de penetrante visgeur, blijft je zeker enkele dagen bij. Een echte bezienswaardigheid vormt Cape Cross, waar in het Cape Cross Seal Reserve werkelijk duizenden zeehonden leven. De afslag wordt duidelijk aangegeven, zo’n 46 kilometer ten noorden van Henties Bay. Om toegang te krijgen tot het Reserve moet u entree betalen. Daarna kunt u doorrijden tot de kust waar een grote parkeerplaats is. Daar zult u direct de talloze zeehonden zien liggen, schuifelen of ruziemaken.
Als er in november veel jonge dieren worden geboren tref je tussen de kolonie ook jakhalzen aan, die hier de kolonie afstropen op zoek naar zwakke jonge dieren of de nageboorten van pasgeboren robben. Ook bezoekers moeten voorzichtig zijn: alle dieren lijden aan de brandziekte, de hyenavorm van hondsdolheid.

De mannetjes onder elkaar bevechten hun eigen territorium op leven en dood. Nadat het vrouwtje bevrucht is geraakt, duurt het vier maanden voordat het embryo tot ontwikkeling komt waarna de zwangerschap nog 8 maanden duurt. In totaal zit er een periode van een jaar tussen het moment van paring en de geboorte. De jonge zeehonden komen min of meer tegelijkertijd ter wereld, vanaf november tot december. De geboortegolf duurt meestal zo'n 34 dagen. Vergeet ook niet het toilet bij het toegangskantoortje te gebruiken want het toilet op het strand wordt bezet gehouden door zeehonden. De kolonie is onderdeel van een beschermd gebied en er geldt een kleine toegangsprijs Let op: het park gaat formeel pas om 10.00 uur open!

•    Cape Cross beschikt niet over een benzinepomp, al zou u dat misschien wel verwachten!
•    Het lawaai en de stank van de zeehonden kolonie zijn overweldigend. U moet er rekening mee houden dat de geur zich gemakkelijk in uw kleren en haren nestelt. Iets om rekening mee te houden als u nog een prettige lange autorit wilt maken hierna!
•    Hoewel de strandstoelen uitnodigen tot zonnebaden, is zwemmen ten sterkste af te raden. Het water is koud, de stroming sterk en bovendien lopen hier ook regelmatig jakhalzen rond. De ronde drinkbakken zijn zelfs voor hen bedoeld: ze zijn gevuld met vers water en een medicijn tegen de brandziekte.