Cederberg Wilderness Area

Bekijk foto's

Ongeveer 2 uur rijden ten noorden van Kaapstad vind je de Cederberg Wilderness Area, een rotsachtig natuurgebied vlakbij de plaatsen Clanwilliam en Citrusdal. Vergeet je wandelschoenen niet mee te nemen, want de zandstenen rotsformaties, kloven, riviertjes en watervallen verken je het beste te voet. Ook is dit gebied erg geliefd onder bergbeklimmers en boulderaars. De meest populaire wandeling is waarschijnlijk de Wolfberg Cracks, met als eindpunt de Wolfberg Arch. Een pittige wandeling waar je zeker een paar uur zoet mee bent, maar de prachtige landschappen die je onderweg tegenkomt en het uitzicht vanaf Wolfberg Arch maken dat allemaal goed. Wil je het gebied te voet verkennen, maar hier geen hele dag voor uittrekken, dan zijn er nog genoeg andere wandelroutes.

De rooibos van de welbekende rooibosthee groeit alleen in de regio rondom de Cederberg, vanwege de bijzondere grondsamenstelling en het klimaat. De kleuren van de plant krijgen na het fermentatieproces een rode kleur, wat de naam van de plant verklaart ('rood bos'). In de regio rondom Citrusdal vind je veel citrusplantages. Liefhebbers van rooibos kunnen een bezoek brengen aan de rooibosfabriek in Clanwilliam of een boerderij in de omgeving. 

Ook historisch gezien is Cederberg een interessante plek. De San, de oorspronkelijke bewoners hebben hier duizenden jaren geleden rotstekeningen achtergelaten die nog steeds te bezichtigen zijn.