Centraal Kalahari Nationaal Park

Centraal Kalahari Nationaal Park is met 52.800 vierkante kilometer één van de grootste wildreservaten ter wereld.


Centraal Kalahari Nationaal Park is met 52.800 vierkante kilometer één van de grootste wildreservaten ter wereld.

Het in 1961 opgerichte Centrale Kalahari Wild Reservaat, groter dan Denemarken of Zwitserland met 52.800 vierkante kilometer, is één van de grootste wildreservaten ter wereld.
Het reservaat ligt letterlijk in het centrum van Botswana, en wordt gekenmerkt door uitgestrekte open vlaktes, zoutpannen en oude rivierbeddingen. Het gebied is erg gevarieerd met in het noorden zandduinen, begroeid met vele soorten bomen en struiken, in het centrale gedeelte het vlakke ‘bushveld’, terwijl in het zuiden en oosten grote mopane bossen groeien.
De Bosjesmannen, ook wel San (of Basarwa in Botswana) genoemd, leven al duizenden jaren in dit gebied. De van oorsprong jagers en verzamelaars, hebben hun levensstijl geleidelijk veranderd en wonen nu in nederzettingen, waarvan sommige zijn gelegen in de zuidelijke helft van het Centrale Kalahari Wild Reservaat.
Een van de meest bekende gebieden is Deception Valley, gevormd door de resten van een uitgestrekte rivierbedding dat al lang is opgedroogd. Het strekt zich over 80 kilometer uit in het noorden van het reservaat en is tegenwoordig begroeid met kort gras met af en toe een eiland van ruige bomen. Sommige van de wortels van de grotere bomen reiken tot 50 meter onder het oppervlak, zodat ze de droge winters kunnen overleven. Deze ‘bomen eilanden’ bestaan doorgaans uit de paraplu doorn (Acacia tortilis) en buffel doorn (Ziziphus mucronata). Deze bieden een welkome schaduw tijdens de hitte overdag aan het wild en men kan dan ook regelmatig een leeuw zien soezen in de schaduw van deze bosjes.
Na de zomer regens groeien er op de uitgestrekte vlaktes, van Deception Valley tot de Piper Pannen, zoete grassen waardoor het gebied één van de belangrijkste gebieden in Botswana wordt waar veel wild is te vinden. Veel mensen weten dit nog niet zodat het gebied maar weinig bezoekers kent. Hier vindt u duizenden gemsbokken, springbokken en wildebeesten,gevolgd door tal van roofdieren zoals  leeuw, luipaard, hyena en jakhals. Het meeste wild in de Kalahari woestijn kunt u zien tussen december en april, wanneer de dieren samenkomen in de pannen en valleien.


Kijk ook hier eens naar:

Kamperen - Kalahari Desert

Kamperen - Kalahari Desert laat u in 21 dagen kennis maken met een groot gedeelte van de Kalahari in al haar ruigheid, verlatenheid en schitterende ruime uitzichten.

Bekijk pagina

Kamperen Zuid-Afrika en Botswana

Kamperen Zuid-Afrika en Botswana - Een 28-daagse kampeerreis door de mooiste wildparken van Zuid-Afrika en Botswana

Bekijk pagina