Chobe Nationaal Park

Bekijk foto's

Het Chobe National Park is het één na grootste nationale park in Botswana, het beslaat ongeveer 11.700 vierkante kilometer. Hier bevindt zich één van de grootste concentraties wild van het Afrikaanse continent, waarvan de olifant erg ruim vertegenwoordigd is, ongeveer 120 000 dieren.
Het park is verrassend divers. Aan de noordelijke grens stroomt de Chobe Rivier, waarin zich altijd water bevindt. Aan de westkant liggen de Linyanti-moerassen die door de Savuti-strook weer in verbinding staan met het Moremi Wildreservaat aan de zuidwest-kant.

Ontstaan van het park
Het idee van een Nationaal Park in het Chobe gebied werd het eerst geopperd in 1931. Een jaar daarop werd een gebied van ongeveer 24.000 vierkante kilometer verklaard als ‘niet-jacht zone’. In 1933 is het gebied al uitgebreid tot 31.600 vierkante kilometer. De plannen om er een nationaal wildpark van te maken werden verstoord door de tseetseevlieg die ziektes veroorzaakte onder het wild, zodat er pas in 1957 een nieuw voorstel kon worden gemaakt. Deze keer werd slechts een oppervlakte van 21.000 vierkante kilometer voorgesteld en pas in 1960 werd er een besluit genomen dat een nog kleiner gebied als Wild Reservaat werd uitgeroepen. In 1967 werd het gebied pas uitgeroepen tot Nationaal Park, het eerste in het jonge onafhankelijke Botswana. In 1980 en 1987 werd het Chobe National Park uitgebreid tot haar huidige grootte.

Olifanten
Chobe wordt meestal in verband gebracht met de grote olifanten populatie die leeft in het noorden van Botswana en het noordwesten van Zimbabwe. Olifanten migreren door grote gebieden. Tussen de seizoenen trekken ze wel 200 kilometer van de Chobe Rivier en Linyanti (het droge winterseizoen) naar de pannen in het zuidoosten van het park, waar ze zich verspreiden in de zomerse regentijd. De Chobe-olifanten staan bekend om hun forse grootte, hoewel ze geen erg grote slagtanden hebben.

Seizoenen
In het algemeen is de meest gunstige periode om wild te zien de droge winter (april-oktober), hoewel juist voor vogels de maanden november tot maart het meest gunstige zijn. Vooral in de natte zomerperiode zijn er malaria-muggen in het park, zodat u ook sterk aangeraden wordt om anti-malaria profylaxis vóór, tijdens en na uw verblijf in dit gebied te gebruiken.

Het park is verdeeld in vier duidelijk verschillende eco-systemen:
•    Serondela met haar weelderige vlaktes en dichte bossen in het stroomgebied van de Chobe River in het uiterste noord-oosten.
•    De Savuti-moerassen in het westen, ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Mababe-poort.
•    De Linyanti-moerassen in het noord-westen
•    En het hete, droge gebied hiertussen.