Chobe Nationaal Park

Chobe National Park is het één na grootste nationale park in Botswana. Hier leven ongeveer 120 000 olifanten.


Chobe National Park is het één na grootste nationale park in Botswana. Hier leven ongeveer 120 000 olifanten.

Het Chobe National Park is het één na grootste nationale park in Botswana, het beslaat ongeveer 11.700 vierkante kilometer. Hier bevindt zich één van de grootste concentraties wild van het Afrikaanse continent, waarvan de olifant erg ruim vertegenwoordigd is, ongeveer 120 000 dieren.
Het park is verrassend divers. Aan de noordelijke grens stroomt de Chobe Rivier, waarin zich altijd water bevindt. Aan de westkant liggen de Linyanti moerassen die door de Savuti strook weer in verbinding staan met het Moremi Wildreservaat aan de Zuid-West kant.
Het idee van een Nationaal Park in het Chobe gebied werd het eerst geopperd in 1931. Een jaar daarop werd een gebied van ongeveer 24.000 vierkante kilometer verklaard als ‘niet-jacht zone’. In 1933 is het gebied al uitgebreid tot 31.600 vierkante kilometer. De plannen om er een nationaal wildpark van te maken werden verstoord door de tseetseevlieg die ziektes veroorzaakte onder het wild, zodat er pas in 1957 een nieuw voorstel kon worden gemaakt. Deze keer werd slechts een oppervlakte van 21.000 vierkante kilometer voorgesteld en pas in 1960 werd er een besluit genomen dat een nog kleiner gebied als Wild Reservaat werd uitgeroepen. In 1967 werd het gebied pas uitgeroepen tot Nationaal Park, het eerste in het jonge onafhankelijke Botswana. In 1980 en 1987 werd het Chobe National Park uitgebreid tot haar huidige grootte.
Chobe wordt meestal in verband gebracht met de grote olifanten populatie die leeft in het Noorden van Botswana en het Noord Westen van Zimbabwe. Olifanten migreren door grote gebieden. Tussen de seizoenen trekken ze wel 200 kilomter van de Chobe Rivier en Linyanti (het droge winterseizoen) naar de pannen in het zuidoosten van het park, waar ze zich verspreiden in de zomerse regentijd. De Chobe olifanten staan bekend om hun forse grootte, hoewel ze geen erg grote slagtanden hebben.
In het algemeen is de meest gunstige periode om wild te zien de droge winter (april-oktober), hoewel juist voor vogels de maanden november tot maart het meest gunstige zijn. Vooral in de natte zomerperiode zijn er malaria-muggen in het park, zodat u ook sterk aangeraden wordt om anti-malaria profylaxis vóór, tijdens en na uw verblijf in dit gebied te gebruiken.
Het park is verdeeld in vier duidelijk verschillende eco-systemen:
•    Serondela met haar weelderige vlaktes en dichte bossen in het stroomgebied van de Chobe rivier in het uiterste noord-oosten.
•    De Savuti Moerassen in het westen, ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Mababe poort.
•    De Linyanti Moerassen in het noord-westen
•    En het hete, droge gebied hiertussen.


Kijk ook hier eens naar:

Fly-drive Namibië-Botswana vanuit Windhoek

Fly-drive Namibië - Botswana vanuit Windhoek- Deze auto rondreis geeft u in 21 dagen een goed beeld van zowel Namibië als Botswana.

Bekijk pagina

Kampeerreis Botswana

Kampeerreis Botswana is een 4x4-kampeerreis van 21 dagen waarbij u onder andere Chobe, de Okavango Delta en de Centrale Kalahari bezoekt.

Bekijk pagina

Kamperen Zuid-Afrika en Botswana

Kamperen Zuid-Afrika en Botswana - Een 28-daagse kampeerreis door de mooiste wildparken van Zuid-Afrika en Botswana

Bekijk pagina

Rondreis Namibië - Botswana

Rondreis Namibië - Botswana geeft u in 14 dagen een goede indruk van deze twee landen.

Bekijk pagina

Safarireis Botswana

Safarireis Botswana - Vanuit Johannesburg bezoekt u in 21 dagen veel wildparken

Bekijk pagina

Autoreis Namibië-Botswana vanuit Zuid-Afrika

Autoreis Namibië-Botswana vanuit Zuid-Afrika gaat in 21 dagen vanuit Upington in Zuid-Afrika naar Johannesburg via de hoogtepunten van Namibië en Botswana.

Bekijk pagina