De Hoop Nature Reserve

Bekijk foto's

De Hoop Nature Reserve bestaat sinds 1957 en werd opgericht om de Bontebok en Cape Mountain zebra te beschermen. In het begin was het een klein park, maar door het opkopen van omliggend land is het daarna steeds verder uitgebreid en omvat het nu 34.000 ha. De Hoop ligt direct aan zee en is een van de mooiste en meest afwisselende reservaten in de West-Kaap. In de Hoop Nature Reserve is het vooral voor de echte natuurliefhebber goed toeven.

Wildlife en vegetatie
De Hoop Marine Reserve omvat de hele kustlengte van het park en is sinds 1986 beschermd gebied. Hier komen tussen juni en december het grootste aantal Southern Right Whales om te paren en hun jongen te baren. Vanaf de kliffen en bovenop de hoge zandduinen bij Koppie Alleen, heb je schitterend uitzicht op zee. Dit zijn absoluut de beste plekken langs de kust om de walvissen te zien en vaak ook nog dolfijnen en zeeleeuwen. Daarachter ligt een uitgestrekt duinengebied, terwijl verder landinwaarts een groot vers watermeer met rietkragen het beeld bepaalt. De kraanvogel komt overigens veelvuldig voor in dit gebied. Oostwaarts rijdt u richting Cupidoskraal, een verbouwde boerderij die nu dienst doet als overnachtingsplaats. In dit gedeelte is een aantal mountainbikeroutes uitgezet. Vanaf de ingang van het park is het in beide gevallen 20 - 30 kilometer over gravel voordat u bij de kust bent.

Het natuurreservaat De Hoop ligt ten noorden van Arniston en bereikt u via een ongeasfalteerde weg vanaf Bredasdorp. Het wordt gekenmerkt door een rijke verscheidenheid aan habitats, variërend van vlei en kalksteenvlakten tot zandduinen en zandstranden afgewisseld door rotsige inhammen. Het is de veilige omgeving voor meer dan 50 inheemse plantensoorten en verschillende zeldzame en bedreigde vogelsoorten. Het reservaat bestaat grotendeels uit Fynbos met Erica en Protea's. Er zijn meer dan 1.500 plantensoorten waarvan een groot deel inheems. Met zoveel bloemen staat er altijd wel wat in bloei maar met name de Protea's bloeien uitbundig tussen juni en september. In dit gebied is ook de 14 km lange “De Hoop vlei” een moeras van internationaal belang waar 12 van de 16 Zuid-Afrikaanse watervogelsoorten leven. Langs de kust zijn het hele jaar de zeldzame African Black Oystercatcher (scholekster) en de Whitebreasted Cormorant (aalscholver) te vinden. Wild is ook goed vertegenwoordigd. Naast de zeldzame Bontebok en de Cape Mountain zebra waar het allemaal mee begon, zijn er inmiddels ook andere dieren zoals antilope, kudu, klipspringer, eland, grijze reebok, struisvogel, mongoose, caracal, bavianen, dassies en schildpadden. Er zijn zelfs 50 soorten reptielen; diverse kameleons, hagedissen en zelfs diverse slangen (opletten dus). Wandelroutes: Whale Trail (zie onder), De Hoop Vlei Trail (15 km), Potberg Trail (10 km), De Hoop Klipspringer Trail (6 km), De Hoop Coastal Trail (strandwandeling).
De Hoop Nature Reserve is geopend van 7.00 tot 18.00 uur.
Via de N2 afslag Bredasdorp (R316) of Swellendam (R319). De laatste kilometers (ca. 50) gaan over een gravelweg.

De Whale Trail
De grootste trekpleister van De Hoop Nature Reserve is de nieuwe 5-daagse Whale Hiking Trail. Deze trail loopt van Potberg naar Koppie Alleen, is 55 km lang en er wordt 5 keer overnacht. Het is een prachtige route die zowel door het park als langs de kust loopt. Tussen juni en december zijn de walvissen vlak voor de kust te zien. In die maanden is de trail helemaal ontzettend populair en omdat er maximaal 12 personen mee kunnen, is vroeg boeken noodzakelijk.