eSwatini - voorheen Swaziland

Landen informatie eSwatini - voorheen Swaziland

Landen informatie eSwatini - voorheen Swaziland

Het Koninkrijk Swaziland, sinds kort eSwatini genoemd, dat ook bekend is als “Het Zwitserland van Afrika”, is gelegen tussen Zuid-Afrika en Mozambique. De grootsheid van de bergen, weelderige wouden, vruchtbare dalen en het open laagveld maken een combinatie dat schitterend landschap vormt. eSwatini is onafhankelijk vanaf 1968 en is een van de drie laatste monarchieën van Afrika.
Het land, dat geregeerd wordt door Koning Mswati III, is rijk aan erfgoed en cultuur. Het land is veilig, stabiel en vredig en heeft ook internationaal goede betrekkingen. 

Regeringsvorm: Absolute monarchie
Oppervlakte: 17.363 km² (0,9% water)
Inwoners: 1.467.152 (2017 (84,5 per km² (2017)
Religie: Christendom 82,7%, natuurgodsdiensten 14,7%
Hoofdstad: Mbabane (bestuurlijk), Lobamba (koninklijk)
Taal: Engels en SiSwati
Klimaat: Swaziland heeft een subtropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 15 tot 25 graden. In de bergen kunnen de temperaturen dalen tot het vriespunt.
Munt: Lilangeni
Feestdag: 6 september

Het land staat vooral bekend om haar koning, die er erg veel vrouwen op na houdt. Het land is erg arm en vol tradities. De bevolking is vriendelijk en warm en is erg gastvrij.
Twaalf grensposten verbinden eSwatini met haar buurlanden. De hoofdwegen zij allemaal geasfalteerd en de hoofdstad, Mbabane, is belangrijk voor de industrie en handel en staat in groot contrast met de tijdloosheid en rust van het platteland.
Het gebergte, dat langs de westgrens ligt, met een gemiddelde hoogte van 1200 meter, heeft watervallen, valleien en diepe kloven. Hier valt de meeste regen en geeft soms een tropisch gevoel. De heuvels worden gedomineerd door weelderige begroeiing en vruchtbare valleien waar vooral landbouw plaatsvindt.
Het laagveld, in het oosten, is subtropisch met de typische Afrikaanse begroeiing, waar een rijkdom is aan wild, flora en fauna. Het vierde gebied, de Lubombo, ligt in het oosten en grenst aan Mozambique. Lubombo is een laag berggebied met een rijk planten- en dierenleven wat doorkruist wordt door de kloven van de drie hoofdrivieren. De bevolking van eSwatini draagt hun cultuur uit door meestal traditionele kleding te dragen en ze houden veel traditionele jaarlijkse heilige ceremoniën en andere vieringen. Tijdens de “iNcwala” verzamelt de meest mannelijke bevolking zich bij de Koninklijke Kraal voor verscheiden weken en deze wordt altijd door de Koning bijgewoond. De “Umhlanga of Reed Dance” is speciaal voor ongetrouwde meisjes om eer te betonen aan de koning en koningin. Tijdens deze twee ceremoniën word riet verzameld dat gebruikt wordt om een omheining en windschermen te maken in de Koninklijke Kraal. De “Sibhaca”, een krachtige dans vol met energie, wordt tijdens deze ceremoniën uitgevoerd en ook meestal voor het plezier tijdens vele andere gelegenheden.
Slechts twee mensen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het behouden en herinvoeren van veel diersoorten die niet langer leefden in eSwatini. Dit zijn Ted Reilly en koning Sobuza II, wiens inspanningen hebben geleid tot een basis voor het huidige wildbeheer en het eco-toerisme. Koning Mswati III heeft zich ten doel gesteld dit concept uit te breiden en in eSwatini zijn verscheidene beschermde gebieden met wild, een rijk vogelleven en mooie landschappen.
eSwatini is bekend om het handwerk, waarvan vooral Swazi kaarsen, Ngwenya glaswerk en Shiba handgeweven kleden het meest bekend zijn. Van Jeppe’s Reef naar beneden komt u langs ver schillende kramen die langs de weg staan. In Ezulweni (leuk plaatsje en hier zijn lokale marktjes waar je leuke inkopen kunt doen, alleen even van de hoofdweg afslaan en de B-weg nemen via Lombamba) kunt u een markt bezoeken met kunstnijverheid. Ook is er de mogelijkheid om een cultureel dorpje te bezoeken. Er zijn heel wat winkeltjes, handenarbeidzaakjes en dergelijke waar deze artikelen kunnen worden bekeken en gekocht. Culturele dorpen bieden ruime mogelijkheden om de oude, traditionele Swazi manier van leven te ervaren met traditionele dansen en gezangen, kunst en handwerk. Er bestaat meestal de mogelijkheid om aan deze ceremoniën deel te nemen en het sociale leven te ervaren. Voor de actieve bezoeker bestaat er de mogelijkheid om veel activiteiten te doen, zoals paardrijden, wild water raften, mountain biken, bergwandelen enzovoorts. Hoewel de bevolking een onderdeel is van de Nguni Tribes van Zuid Afrika (net als de Zulu) biedt dit een andere kijk op de Zuid Afrikaanse cultuur omdat ze nooit geregeerd zijn door de blanken.

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van eSwatini. Natuurlijk kunnen we alle reizen op de website aanpassen zodat de reis helemaal aansluit op uw wensen.
In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over eSwatini en diverse interessante plekken kunnen lezen.