Etosha Nationaal Park

Bekijk foto's

Geschiedenis
Het Etosha National Park is één van de grootste beschermde savanne gebieden in Afrika en staat bekend als één van ‘s werelds mooiste wildreservaten. Etosha National Park bestond in 2007 welgeteld 100 jaar.
Het gebied werd al in 1907 beschermd door de Duitse gouverneur Friedrich von Lindequist, nadat het leger bij Waterberg de 'strijd' tegen de Herero hadden gewonnen, door 40.000 mannen, vrouwen en kinderen uit te moorden. Namibië heette toen nog Zuid-West Afrika. In Etosha staat ook een Duits fort, Namutoni. Zeven Duitse soldaten bemanden het witte fort in de bush. Zij werden door 500 Ovambo's aangevallen. Die verloren tijdens een volle dag strijd 65 krijgers terwijl de zeven soldaten gedurende de daaropvolgende nacht wisten te ontsnappen. Het fort werd daags nadien vernield, maar herbouwd. Eerst werd het gebruikt als politiepost, maar in de jaren dertig vernielde de bliksem één van de torens. Op de funderingen van het vroegere fort dat tot nationaal monument werd uitgeroepen is nu sinds 1983 een game lodge gebouwd.
In 1907 riep gouverneur F. von Lindequist 80.000 km2 vanaf Namutoni tot nabij de kust uit tot een nationaal park. In 1958 werden de grenzen teruggedrongen tot 55.000 km2. Een zelfde actie vond in 1970 plaats toen Etosha gereduceerd werd tot 22.270 km2. Deze laatste operatie had vooral een politieke achtergrond. Namibië behoorde inmiddels tot Zuid-Afrika en ook hier moesten de Apartheidswetten doorgevoerd worden. Het gebied rondom het huidige Etosha was nodig om tot de stichting van thuislanden te komen.

Algemene informatie
Etosha National Park ligt op een hoogte van 1000 meter en is alleen open van zonsopgang tot zonsondergang. Dit dierenparadijs is ongeveer 450 kilometer verwijderd van de hoofdstad van Namibië, Windhoek.
De naam Etosha betekent "Grote Witte Vlakte van Droog Water". Deze naam slaat op de enorme vlakte (4731 km²) die alleen na hevige regenval tijdelijk onder water staat. In dat geval, en dat doet zich voor ergens gedurende de periode van december tot februari, is het doorgaans (kurk) droge Etosha een weelderige groene vlakte waar tijdelijk veel wilde bloemen groeien. Hier zie je allerlei wilde dieren zoals de zwarte neushoorn, honderden giraffes, kuddes van meer dan 1000 zebra’s en antilopen, gnoes en de echte koning van Afrika, de olifant. De waterplaatsen zijn de beste plekken om leeuwen, luipaarden, olifanten en neushoorns te zien, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Het is een toevluchtsoord voor 93 verschillende soorten zoogdieren en 340 vogelsoorten. Het middelpunt van het park is de Etosha Pan, een vlak zoutmoeras, 130 km lang en 50 km breed. Men denkt dat de zoutpan zelf meer dan 12 miljoen jaar geleden is ontstaan als een ondiep meer dat uitliep op de Kunene Rivier.

Er bestaat ook een legende van de San over de Grote Witte Plaats. Jaren geleden werd de lokale stam overvallen en uitgemoord op de vrouwen na. Eén vrouw was zo onder de indruk van de slachtpartij en het verlies van haar geliefden dat ze zo hard begon te huilen dat haar tranen een groot meer vormden. Toen die tranen waren opgedroogd vormde zich een grote witte vlakte. De laatste San werden hier in 1954 door het blanke apartheidsbewind van Zuid-Afrika verdreven.

Door klimaatsveranderingen is de pan maar een korte periode per jaar met water gevuld. Het krioelt er dan van de flamingo's en pelikanen. Vanaf half maart tot en met november treft men hier een enorme hoeveelheid wild en gevogelte aan. De beste periode voor een bezoek aan Etosha loopt van mei tot september, dit zijn de koelere maanden in Namibië.
Het regenseizoen begint eind oktober, begin november en loopt tot april, met soms een uitloop naar einde mei. De gemiddelde regenval per jaar schommelt tussen 412 (Okaukuejo) en 442 mm (Namutoni). Voor de dieren werden kunstmatige drinkplaatsen aangelegd.

Sinds kort is het gehele park toegankelijk voor bezoekers. Het oostelijke vlakke deel van het park is het meest toegankelijk voor toeristen.

Accommodaties
Er zijn meerdere rest camps in Etosha: Okaukeujo in het zuidwesten, Halali in het centrum, Namutoni in het oosten en het duurdere Onkonshi Camp in het oosten en Dolomite camp in het westen met beperkt aantal accommodatie mogelijkheden. In het westelijke gedeelte ligt ook nog Olifants Rus, een campsite met beperkt aantal plaatsen. Elk kamp heeft een winkel, accommodatie voor overnachtingen en kampeerplaatsen. Zij zijn door 2165 km grindwegen met elkaar verbonden. De drinkplaatsen kunnen worden bereikt langs 'secundaire' paden. Gasten van Onkonshi worden in Namutoni ontvangen en dan met een 4X4 safariauto naar het ‘camp’ gebracht.
De bij het zuidelijke Okaukuejo gelegen 'Andersson Gate' is de hoofdtoegang van het park. Langs de Oostkant, bij Namutoni, verleent de 'von Lindequist Gate' toegang. In het Noord-Oosten kan men het park in langs de Nehale lya Mpingana Gate (King Nehale Gate).