Kgalagadi Transfrontier Park

Bekijk foto's

Het Kgalagadi Transfrontier Park was Afrika's eerste, grensoverschrijdende Peace Park, een combinatie van Zuid-Afrika's Kalahari Gemsbok Nationale Park en Botswana's Gemsbok Nationale Park.
Het park is meer dan 3,6 miljoen ha. groot en beslaat delen van Zuid-Afrika en Botswana. Het land tussen de droge rivierbeddingen van de Auob en de Nossob is een rood duinlandschap met hier en daar verschillende soorten grassen. Het park is in 1931 opgericht om een eind te maken aan de afslachting van de kuddes springbok- en gemsbok antilopen. Er zijn veel boorgaten gegraven om diep in de grond water te tappen. Deze waterpoelen trekken grote aantallen wilde dieren aan, maar veel van de dieren krijgen hun vocht door geharde vetplanten te eten, zoals de tsamma meloen en de wilde komkommer. Het park staat bekend om zijn rode zandduinen en kameeldoorns, en is het domein van de zwartgemaande Kalahari-leeuw en andere soorten die zich aangepast hebben aan de semi-woestijnomgeving.

Locatie: in de Noord-Kaap, 250 km ten noorden van Upington, 385 km noordwestelijk van Kuruman.
Accommodatie: restcamps met winkels, benzinestations waaronder:
Twee Rivieren met bungalows, kampeerplaatsen, restaurant, winkel en zwembad.
Mata Mata met units en kampeerplaatsen en eenvoudige winkel en benzinestation.
Nossob met units en kampeerplaatsen en eenvoudige winkel en benzinestation.
Verder zijn er nog 6 wilderniskampen. Dit zijn Kieliekrankie, Urikaruus, Klahari Tented Camp, Bitterpan (alleen per 4x4), Grootkolk en Ghargab (alleen per 4x4). Dit zijn allemaal kleine exclusieve kampen zonder omheining. Er zijn maximaal 5 selfcatering 2 persoons accommodaties per kamp, volledig ingericht met keuken, beddengoed etc. De kampen worden bewaakt door rangers. Op dit ogenblik zijn er aan de Botswana-zijde van de grens alleen kampeer mogelijkheden.
Wegennet: van de hoofdingang bij Twee Rivieren lopen twee zand/grindwegen naar Mata Mata en Nossob, met landwegen die de hoofdroutes verbinden.
Dieren: de Kalahari-leeuwen vormen de "ontmoeting van de dag". Ook zijn er bruine en gevlekte hyena's, cheetah’s, luipaarden, jakhalzen, hyena’s, gemsbokken, rode hartebeesten, springbokken, blauwe gnoes, grondeekhoorns en stokstaartjes. Vooral vroeg in de ochtend zijn de meer dan 200 vogelsoorten te zien, waaronder struisvogels, zandkorhoenders, wevervogels en vele roofvogels waarvoor het park beroemd is.

Kgalagadi is geen malariagebied. Sinds 2008 is de grens met Mata-Mata en Namibië weer opengesteld.