Kruger Nationaal Park

Bekijk foto's

Het Kruger Nationaal Park is in 1926 uitgeroepen tot Nationaal Park, genoemd naar de naam van zijn voornaamste stichter. Het ligt in het Noordoosten van Zuid Afrika. In het noorden grenst het aan Zimbabwe en in het oosten aan Mozambique.
Trek minstens twee dagen uit voor een bezoek aan het Krugerpark, omdat het een uitgestrekt gebied beslaat. Het strekt zich 350 km uit van noord tot zuid en 60 km van oost naar west, bijna 2/3de van de oppervlakte van Nederland. Het Kruger Park is terecht het vlaggenschip van de Zuid-Afrikaanse nationale parken, en het domein van een indrukwekkend aantal dierensoorten: 147 zoogdieren, waaronder de "Big Five" (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel)  507 soorten vogels, 114 soorten reptielen, 34 soorten amfibieën, 49 soorten vissen en 336 soorten bomen.

San-rotsschilderingen en indrukwekkende archeologische plaatsen, zoals Masorini en Thulamela, kunnen ook bezichtigd worden. De meeste internationale bezoekers verkennen het park in hun gehuurde voertuigen. Er zijn ook dag- en nachtsafari's met gidsen in open voertuigen, boswandelingen met gids, verschillende wildernistochten en een ecotocht per vierwiel aangedreven voertuig met gids.

Locatie: Het zuidelijke deel van het park, het laagveld, ligt in de provincie Mpumalanga en het noordelijke deel in de Limpopo Provincie. In het noorden grenst het Krugerpark gedeeltelijk aan het in Zimbabwe gelegen Gonarezhou Nationale Park, terwijl het in het oosten grenst aan gebieden met wilde dieren in Mozambique. In een internationale overeenkomst is dit gebied recentelijk uitgeroepen tot een Transfrontier Conservation Area (grensoverschrijdend natuurreservaat).
Accommodatie: Het Krugerpark heeft twaalf hoofdkampen (met een totaal van 4.000 bedden), elk met restaurants, winkels, telefoon, wasserettes en benzinestations. Dagbezoekers kunnen accommodatie vinden buiten het park, meestal in de buurt van Hazyview.
Wegennetwerk: het park heeft een 2.600 km groot wegennet, waarvan 700 km geasfalteerd. De maximum snelheid bedraagt 50 km per uur (20 km per uur in de camps). Alleen gesloten voertuigen zijn toegestaan voor het publiek, maar open voertuigen worden door het park geleverd voor safari's met een gids en door geregistreerde touroperators.
Dieren: Kruger heeft de grootste concentratie zoogdieren ter wereld, waaronder ongeveer 8.500 olifanten, 3.000 witte neushoorns, 300 zwarte neushoorns, 20.000 buffels, 2.000 leeuwen, 1.500 luipaarden, 250 jachtluipaarden, 350 wilde honden, 4.000 giraffen, 13.000 wildebeesten, 100.000 impala's, 200 sabel-antilopen en 30.000 zebra's. En daarbij komen nog de meer dan 500 soorten vogels.

Een anti-malaria kuur wordt aangeraden, vooral in de zomer en de herfst (van december tot mei).