Majete Nationaal Park

Bekijk foto's

Het Majete Nationaal Park is een wildpark in het zuiden van Malawi dat sinds juli 2011 opnieuw opengesteld is voor publiek. Het is een vruchtbaar gebied dat doorkruist wordt door de Shire rivier. Majete was ooit toevluchtsoord voor een grote diversiteit aan wilde dieren, maar in de jaren ‘90 van de vorige eeuw was een groot gedeelte van de diersoorten nagenoeg uitgestorven. De overgebleven diersoorten waren zo klein in aantal dat ze in hun voortbestaan werden bedreigd. Onvoldoende middelen voor natuurbescherming, stroperij, illegale landbouw en houtkap bedreigden het voortbestaan van Majete. 

In 2003 heeft African Parks, een particulier initiatief, het beheer van Majete overgenomen. In nauwe samenwerking met de overheid van Malawi en de lokale bevolking is een lange termijn plan opgesteld om Majete weer in volle glorie te herstellen en te beschermen. Gedurende de afgelopen jaren is een uitgebreide infrastructuur ontwikkeld (142 km hekwerk, 300 km weg, waterputten, scout kampen en voorzieningen voor toeristen), zijn wilde dieren geherintroduceerd en zijn teams aangesteld om Majete te beschermen.

De grootschalige herintroductie van wilde dieren begon in 2003 en in maart 2012 waren reeds 2.554 dieren van 13 verschillende diersoorten teruggebracht in het park, waaronder olifanten, zwarte neushoorns, luipaarden, buffels, sabelantilopen, zebra’s, Lichtenstein’s hartebeesten en elanden. In augustus 2012 zijn leeuwen overgebracht vanuit Zuid-Afrika, waardoor u in Majete nu de hele Big 5 kunt vinden.