Makgadikgadi Park

De aparte Makgadikgadi Park en Nxai Pan Park zijn in 1993 samengevoegd tot het 4.000 vierkante kilometer grote Makgadikgadi en Nxai Pan Nationale Park.


De aparte Makgadikgadi Park en Nxai Pan Park zijn in 1993 samengevoegd tot het 4.000 vierkante kilometer grote Makgadikgadi en Nxai Pan Nationale Park.

De aparte Makgadikgadi Park en Nxai Pan Park zijn in 1993 samengevoegd tot het 4.000 vierkante kilometer grote Makgadikgadi en Nxai Pan Nationale Park.
De Nxai Pan gebied is een serie van kleine fossiele pannen, die zijn begroeid met kort, voedzaam gras, afgewisseld met groepjes, voornamelijk parapluvormige, doornbomen. Nxai Pan ligt ten noorden van de Makgadikgadi Pannen. In het droge seizoen concentreert de natuur zich op een kunstmatig water gat, iets ten noorden van de Game Scout Camp. In het natte seizoen februari - april zijn de concentraties gnoes, zebra's en gemsbokken spectaculair. Daarnaast zijn er veel vossen te vinden, terwijl de leeuw, hyena en wilde hond de antilope zijn gevolgd naar het gebied.
Nxai Pan en Kudiakam Pan zijn beide een deel van de oude bedding van het meer dat werd gevormd door de Sua en Ntwetwe Pannen. Kudiakam omvat mini zoutpannen, maar dankzij de hogere ligging is het Nxai Pan gebied ontsnapte aan de aanslag door uitlogende zouten.
De Makgadikgadi pannen zijn ongeveer 10.000 vierkante kilometer bedekt met zout. Enkele van de pannen zijn enorm groot, anderen hebben de grootte van kleine vijvers. Rondom de pannen liggen uitgestrekte graslanden omzoomd met palmbomen. De pannen stromen na het regenseizoen vol (november-maart) en dit trekt duizenden watervogels naar de ondiepe poelen. De flamingo's en pelikanen trekken naar de zoute wateren en de dieren van de vlakte naar de verse grassen. De flamingo's migreren zelfs uit Oost-Afrika om zich te voeden met de algen in het water.
Deze pannen zijn de overblijfselen van het eens zo grote Makgadikgadi meer die ongeveer 2 miljoen jaar geleden bestond. Men schat dat het meer ongeveer 1.500 jaar geleden is opgedroogd. Het meer was 80.000 vierkante kilometer in omvang, en tot 55 meter diep. Het was daarmee de grootste binnenzee in Afrika. In de loop der jaren is door een combinatie van klimatologische veranderingen en vervormingen in de aardkorst het water volledig verdwenen. Alleen tijdens de regenperiode kan er een klein laagje water in komen te staan.
Hoewel het park vernoemd is naar de pannen, is het Makgadikgadi gedeelte van het park voornamelijk grasland, waarvan slechts een klein gebied uit de zout pan bestaat. Deze graslanden trekken, vooral in het regenseizoen, duizenden dieren aan. Er is een verrassende variëteit in het park met de 4 belangrijkste vegetatie types: bomen langs de rivierlopen, struikgewas, grasland en de zoutpannen. Aan de rand staan vooral veel palmboom bossen.
Het wild bestaat vooral uit diverse antilope soorten als impala's, gemsbok, kudu en hartebeest, die echter alleen in grote aantallen te zien zijn tijdens de migraties in mei en juni. Leeuwen, hyena’s (vooral de bruine hyena komt hier veel voor) en cheeta’s leven ook in dit gebied en als er water in de rivier de Boteti stroomt leeft hier een grote populatie nijlpaarden. Het Nxai/Makgadikgadi gebied is ook beroemd geworden door haar prachtige baobab bomen. De Baines Baobabs, iets ten zuiden van Nxai Pan, vormen een indrukwekkende groep. Ze zijn genoemd naar de schilder, die de groep in 1862 heeft vereeuwigd. Baines was op dat moment op reis met John Chapman, maar heeft ook met Livingstone gereisd.
Op de Gutsa Pan, 30 kilometer ten zuiden van Gweta (het dorp dicht bij de ingang van Nxai Pan), vindt u Green's Baobab, die in de 19e eeuw door jager en handelaar Joseph Green werd beschreven. Vijftien kilometer ten zuid-oosten via een ruw spoor is de enorme Chapman’s Baobab te zien, die een omtrek heeft van 25 meter en in vroegere tijden als een baken diende voor de reiziger. Door de vele inkervingen in de stam denkt men dat het ook als postkantoor werd gebruikt door passerende ontdekkingsreizigers, handelaars en reiziger.
In de zuid - westelijke hoek van de Sua Pan ligt Kubu Island, een oude 20-meter hoge rotsheuvel met haar spookachtige baobabs, omgeven door een zee van zout. Tijdens koele weersomstandigheden kan dit unieke ‘eiland’ bezoekers het gevoel geven dat ze schipbreukelingen zijn op een vreemde planeet. ‘Kubu’ betekent in Zulu-gebaseerde talen ‘Nijlpaard’. Het lijkt tegenwoordig onwaarschijnlijk dat deze heuvel 500 tot 1. 500 jaar geleden bewoond is geweest. Aan één kant ligt een oude halve maanvormige stenen omheining van onbekende oorsprong waar talloze potscherven, stenen werktuigen, een struisvogel eierschaal en kralen zijn gevonden.


Kijk ook hier eens naar:

Fly-drive Namibië-Botswana vanuit Windhoek

Fly-drive Namibië - Botswana vanuit Windhoek- Deze auto rondreis geeft u in 21 dagen een goed beeld van zowel Namibië als Botswana.

Bekijk pagina

Kampeerreis Namibië en Botswana

Kampeerreis per 4x4-kampeerauto langs de mooiste plekken van Namibië en Botswana

Bekijk pagina

Kamperen - Kalahari Desert

Kamperen - Kalahari Desert laat u in 21 dagen kennis maken met een groot gedeelte van de Kalahari in al haar ruigheid, verlatenheid en schitterende ruime uitzichten.

Bekijk pagina

Safarireis Botswana

Safarireis Botswana - Vanuit Johannesburg bezoekt u in 21 dagen veel wildparken

Bekijk pagina