Maputo Elephant Reserve


Het Maputo Elephant Reserve, ten noorden van Ponta Malongane en ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Maputo is een onbedorven, ruig gebied dat alleen met een 4x4 bezocht kan worden. Het reservaat maakt deel uit van het Lubombo Transfrontier Conservation Area, een gebied van 4.195 km² bestaande uit nationale parken in Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland. 
Het reservaat was ooit een toevluchtsoord voor grote kuddes olifanten, witte neushoorns en een verscheidenheid aan andere wildsoorten, maar stroperij tijdens de burgeroorlog verminderde de aantallen dieren aanzienlijk. De volledige witte neushoornpopulatie van 65 dieren, geïntroduceerd in het iMfolozi-wildreservaat in de Zuid Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal in 1967, werd weggevaagd, terwijl de olifantenpopulatie daalde van naar schatting 350 in 1971 tot slechts 120 eind jaren tachtig. 
De Rio Futi biedt een ecologische verbinding met het Tembe-gebied in het noorden van KwaZulu-Natal en eeuwenlang is deze fossiele rivier gebruikt als een migratieroute door olifanten.Tijdens de wintermaanden komen de kuddes vaak samen met hun kalveren in de buurt van het hoofdkwartier van het park voordat ze naar het zuiden trekken. Vrezend dat de olifanten volledig zouden worden uitgeroeid, sloten de wildbeheer instanties van KwaZulu-Natal de noordgrens van het Tembe olifantenpark in 1989 af. 
De wildhoeveelheid neemt weer toe en de olifantenpopulatie van het reservaat is momenteel ongeveer 200, terwijl het Tembe olifantenpark wordt geschat op tussen de 130 en 140 dieren.  Andere dieren die je toevallig spot zijn onder meer nijlpaard, krokodil, nyala, rode duiker, vervet aap en reedbuck. Het reservaat biedt uitstekende mogelijkheden om vogels te kijken waaronder Afrikaanse zeearend, de kuifhoef, de bijenbij, de bosvogel, de witgehoornde klauwier en de grijze trompetter en gekroonde neushoornvogels.