Mara Naboisho Conservancy - Kenia

Afbeelding van Mara Naboisho Conservancy Kenia Basecamp

Om te voorkomen dat landeigenaren hun land - hun levensader - aan buitenstaanders verkopen, heeft Basecamp geprobeerd een duurzaam en financieel haalbaar alternatief te vinden waarmee de Maasai hun land konden behouden. De oplossing werd de oprichting van een natuurbeschermingsbedrijf in eigendom van de gemeenschap, dat gehuurd zou worden door touroperators, maar eigendom zou blijven van de Maasai. 

Voor vele reizgiers is een safari een once-in-a-lifetime ervaring en als je op zoek bent naar een andere natuurbelevenis, dan is Mara Naboisho Conservancy, grenzend aan het Maasai Mara National Reserve, de beste plek om exclusieve safari-avonturen te beleven in een authentieke manier. Het Mara Naboisho Conservancy bestaat uit 20.000 hectare eigen ongerept natuurgebied en een spectaculair landschap. Safari's in Naboisho Conservancy zijn exclusiever vanwege het beperkte aantal voertuigen per game drive, waardoor het mogelijk is om de Afrikaanse wildernis te ervaren zonder drukte. Mara Naboisho is beroemd om zijn overvloedige flora en fauna, waaronder de thuisbasis van het grootste aantal leeuwen in Afrika. Naast de twee dagelijkse game drive biedt Basecamp ook night drives en begeleide wandelsafari's met deskundige Maasai-gidsen aan, activiteiten die alleen zijn toegestaan in privé-concessies. 

Begin van een samenwerking
Vijf toeristische partners, waaronder Basecamp, betalen elke maand een vaste landpacht. De touroperator worden zorgvuldig geselecteerd op basis van hun inzet voor het beheer van natuurlijke hulpbronnen en de ontwikkeling van de gemeenschap. De oprichting van een natuurreservaat dat eigendom is van de gemeenschap en grenst aan het Maasai Mara National Reserve, helpt bovendien bij de bescherming van een gebied dat van vitaal belang is voor het voortbestaan van het gehele Mara-ecosysteem. Zowel de graseters als de carnivoren van de Mara zijn afhankelijk van uitgestrekte weidegronden en jachtgebieden om te overleven. Het door de overheid beheerde nationale reservaat is niet groot genoeg om het ecosysteem zelf in stand te houden. 

Naboisho Conservancy
Naboisho Conservancy bestaat uit 20.000 hectare ongerept natuurgebied en een spectaculair landschap. Ondanks zijn korte tijd in bedrijf, is Naboisho bekend geworden om zijn overvloedige biodiversiteit en adembenemende schoonheid. Onderzoekers zien nu al hoe de dieren in het wild gedijen in beschermde gebieden. De dichtheid van aantallen leeuwen in Naboisho is één van de hoogste ter wereld, met een populatie van meer dan 70 geïdentificeerde leeuwen die Naboisho als hun thuisgebied gebruiken. 

Gemeenschap

Naast het bijdragen aan de instandhouding van de biodiversiteit van de Mara-regio, genereert Naboisho een maandelijks inkomen dat ten goede komt aan meer dan 10.000 individuen. Elke maand ontvangen de landeigenaren een vaste landpachtvergoeding, waardoor economische stabiliteit wordt gecreëerd. Daarnaast zijn er verschillende gemeenschapsprojecten opgezet om de levensomstandigheden van de naburige gemeenschappen te verbeteren. Een bijkomend positief effect vloeit voort uit de werkgelegenheid, gecreëerd door de bouw van acht toerismekampen in Naboisho. Bij Basecamp bestaat 95% van de werknemers uit lokale bewoners, waaronder veel vrouwen.

Naboisho Conservancy is de thuisbasis van de Koiyaki Guiding School (KGS), een bekroonde onderwijsinstelling die in 2006 is opgericht . KGS leidt lokale jongeren op tto safarigidsen. Basecamp werkt nauw samen met KGS, gelegen nabij Eagle View Camp. Naast het versterken van lokale jongeren, faciliteert KGS verschillende natuuronderzoeksprojecten, waaronder het Mara Naboisho Lion Project en Elephant Voices.

Safari met een doel
De positieve impact van Naboisho wordt duidelijk geïllustreerd door de toenemende populatie van dergelijke kwetsbare soorten zoals cheeta's, wilde honden en leeuwen. Echter, omdat de maandelijkse erfpacht wordt gedekt dor inkomsten uit toerisme, is Naboisho volledig afhankelijk van gasten om te kunnen overleven. Door Naboisho te bezoeken, leveren gasten daarom een belangrijke bijdrage aan het toekomstige bestaan van Naboisho. Binnen Naboisho Conservancy mogen gasten deelnemen aan bepaalde activiteiten die elders niet zijn toegestaan,