Masai Mara National Reserve - Kenia

Afbeelding van Wildlife Basecamp Masai Mara

Het Masai Mara National Reserve is één van de meest bekende parken van Afrika. Wereldwijd staat de Masai Mara bekend om haar wildlife: ondanks dat het park maar 0.01% van het oppervlakte van Afrika omslaat, vind je hier 40% van Afrika's grote zoogdieren. Verspreid over de vlaktes vind je hier leeuwen, cheeta's, luipaarden, olifanten en een haast oneindige verscheidenheid aan andere soorten in hun natuurlijke leefomgeving. 

Landschap
Het ecosysteem van de Masai Mara bevat ongeveer 25% van wat er nog over is van de Keniaanse natuur. Volgens een schatting leeft ongeveer 70% van de wilde dieren in Kenia buiten nationale parken en reservaten. Er is dus behoefte aan nieuwe rolmodellen voor het behoud van de Mara-fauna op privéterrein is van groot belang. Naboisho speelt die rol vandaag. Afrika heeft de afgelopen honderd jaar ongeveer 95% - 98% van zijn meest iconische zoogdieren verloren, waaronder olifanten, leeuwen, neushoorns, en cheeta's. Ongeveer 70% van het ecosysteem in de wereld staat onder druk. Verlies van leefgebied is de belangrijkste reden hiervan.

Locatie
De Maasai Mara ligt in de Great Rift Valley (Grote Slenk), een breuklijn van zo'n 5600 kilometer lang die zich uitstreks van de Rode Zee in Ethisopië en via Kenia, Tanzania en Malawi Mozambique bereikt. De dieren kunnen vrij het park in en uit migreren naar andere gebieden die ook wel bekend staan als het 'verspreidingsgebieden'. Buiten het park kan evenveel wild rondzwerven als binnen. Veel Maasai-dorpen bevinden zich in de 'verspreidingsgebieden' en hebben door de eeuwen heen een relatie met de natuur ontwikkeld.

Er zijn vier hoofdtypen terrein in de Mara:
  • De Ngama-heuvels in het oosten met zandgrond en lommerrijke struiken die favoriet zijn bij zwarte neushoorns;
  • Het Oloololo Escarpment vormt de westelijke grens en stijgt tot een prachtig plateau;
  • De Mara-driehoek greznend aan de Mara-rivier met weelderige graslanden en acaciabossen die massa's wild ondersteunen, vooral migrerende gnoes;
  • De Central Plains, die het grootste deel van het reservaat vormen met verspreide struiken en keien op glooiende graslanden.

Wildlife en de migratie
De Mara is misschien wel het meest bekend vanwege de Grote Trek (Great Migration), die elk jaar van juli tot september plaatsvindt. Gedurende deze maanden is de gele savanne zwart gestippeld door meer dan 1,5 miljoen gnoes, zebra's en antilopen die van de Serengeti trekken op zoek naar voedsel en water. 

De parken Mara en Serengeti zijn onderling afhankelijk natuurparadijzen. Dit is waar 's wereld grootste migratie van meerdere soorten plaatsvindt. De beweging is gecentreerd rond de gnoes die tijdens de droge periode in Tanzania van Serengeti naar Masai Mara migreren en onderweg de machtige Mara-rivier oversteken. De migratie van de grote gnoes verdient terecht zijn status als één van de meest verbazingwekkende spektakels van de natuur.

Seizoen van de 'Grote Trek'
Vanaf eind juli verspreiden miljoenen pas aangekomen bruine en zwarte stippen de grote valaktes van het Masai Mara, National Reserve, waardoor dit natuurlijke wereldwonder nog wonderbaarlijker wordt totdat ze in december weer terug trekken. De gnoes brengen hun leven zwervend en onvermoeibaar trekkend door tussen de Serengeti in het zuiden naar de Masai Marai in het noorden.

Elke sequentie in het leven van een gnoe gebeurt in overeenstemming met Moeder Aarde. Hun trekroutes worden bepaald door de regenpatronen; ze dwalen voortdurend rond op zoek naar water en vers gras. Ook hun afkalfinstincten worden op deze manier getimed, wat resulteert in een geboortefeest van drie weken op de Serengeti-vlaktes in februari. 

Het komen en gaan van de gnoes bepaalt ook het leven van veel andere soorten. Voor de roofdieren van de Masai Mara markeert de komst van de gnoes het begin van een tijd van feesten en welvaart. Vooral de grote katten gedijen goed tijdens het trekseizoen. De overvloed aan beschikbare prooien betekent dat de leeuwen, cheeta's en luipaarden sterk kunnen worden en gezonde nakomelingen kunnen produceren. Het dramatische contrast tussen leven en dood dat tijdens de Grote Migratie te zien is, maakt het Migratieseizoen een bijzonder spectaculaire tijd om Kenia te bezoeken.

Maak de migratie nog grootser
Niemand kent de savanne als de Maasai: zij zijn de echte experts. Net als de migrerende gnoes zijn de Maasai-mensen een nomadische cultuur die traditioneel met hun vee over de vlakten zwierf. In de moderne tijd zijn de Maasai gedwongen om alternatieve levenswijzen te vinden en al meer dan 16 jaar is de reis van de Maasai verwerven met die van Basecamp. Basecamp is er trots op dat zij hun partners zijn geweest tijdens deze strijd om hun gebied te behouden. 

Het ervaren van de Grote Trek met Basecamp voegt een extra laag toe aan het getuige zijn van dit natuurlijke wereldwonder. Een safari met onze Maasai-gidsen is een levensveranderende ervaring die u een dieper, zinvoller begrip zal geven van de ingewikkelde details van het Masai Mara-ecosysteem. Vanwege de langdurige toewijding aan de Maasai-gemeenschap is Basecamp in staat om authentieke safari-ervaringen te bieden die hun gasten vol levenslange herinneringen achterlaten. 

Door via verschillende Basecamp kampen te reizen, kunnen gasten verschillende safari-dimensies ervaren. De vier kampen zijn doelbewust ontworpen om unieke, maar complementaire ervaringen te bieden. Het 'moederkamp' Basecamp Masai Mara grenst aan het Masai Mara National Reserve, waardoor dit de ultieme plek is voor het verwelkomen van de Grote Trek wanneer ze aankomen vanuit de Serengeti. De Naboisho-kampen - Eagle View, Leopard Hill en Wilderness Bush Camp - bieden een andere, maar even fantastische ervaring. Waar je ook bent, de Basecamp-handtekening van exclusiviteit, authenticiteit en duurzaamheid blijft.