Moremi Game Reserve

Bekijk foto's

Het Moremi Wild Reservaat werd door de lokale Batswana-gemeenschap voorgesteld als beschermd gebied, genoemd naar hun Chief ‘Moremi’. In 1965 werd het uitgeroepen tot Game Reserve, terwijl het in 1976 werd uitgebreid met Chief’s Island.
Het wildreservaat dat tegenwoordig beheerd wordt door het ‘Department of Wildlife and National Parks’, werd verder uitgebreid in 1992 tot haar huidige grootte. Het gebied beslaat ongeveer 20% van de Okavanga Delta. Moremi beslaat een groot deel van de oostelijke zijde van de Delta en is een combinatie van gebieden met permanent water en drogere gebieden, hetgeen voor een aantal verrassende en onverwachte contrasten zorgt. In Moremi kunt u genieten van schitterende safari’s in 4x4 voertuigen op de savanneachtige gebieden, maar ook is het heel goed vogels kijken vanuit een bootje op één van de vele lagunes. Er zijn ook dicht beboste gebieden, waar onder andere het  schuwe en zeldzame luipaard huist. Het Chobe National Park grenst in het noordoosten aan het Moremi Game Reserve.

Hoewel het park iets minder dan 5.000 vierkante kilometer in omvang is, is het verrassend afwisselend, met combinaties van mopane en acacia bossen, uiterwaarden en lagunes. Slechts ongeveer 30% van het reservaat is vasteland, dat voor een groot gedeelte aan de Okavanga Delta toebehoort.

Wildlife
Zelfs de meest ervaren reiziger zal veel in het Moremi Game Reserve kunnen genieten. Er leven bijna 500 soorten vogels van diverse pluimage, zowel water- als bosvogels. Verder vindt u hier een breed scala aan wilde dieren, met inbegrip van buffels, giraffen, leeuw, luipaard, cheeta, hyena, jakhals, impala's en rode hartebeest. Wilde honden worden regelmatig waargenomen. Deze hebben in 1989 geleid tot het opzetten van een project om het gedrag van deze dieren te onderzoeken en hen te beschermen. Er wordt beweerd dat in Moremi meer dan dertig procent van alle levende wilde hond leven.
Moremi kunt u op diverse manieren bezoeken, niet alleen in 4x4 safari auto’s, maar ook te voet en per mokoro, een korjaal, gehouwen uit een ebben of worst-boom stam, en gevaren door uw persoonlijke gids. Tegenwoordig worden de meeste mekoro (meervoud van mokoro) gemaakt van glasvezel, wat natuurlijk bij zal dragen tot het behoud van de prachtige oude bomen in de delta.

U kunt het meeste wild verwachten van juli tot oktober, wanneer het regenwater in de pannen opdroogt en de wilde dieren zich gaan concentreren op permanent water. Van oktober tot het begin van de regens in eind november/begin december kan het weer zeer heet worden.

Malaria-muggen heersen in het reservaat en het is sterk aanbevolen dat bezoekers voorzorgsmaatregelen nemen vóór, tijdens en na een bezoek.

Accommodaties
Botswana is in staat geweest om zijn toerisme te ontwikkelen zonder dat de dringende noodzaak bestaat om inkomsten te halen uit deze branche, wat veel andere Afrikaanse landen wel moesten. Een eco-toeristisch beleid van hoge opbrengst, maar met weinig effect op de omgeving, heeft ertoe geleid dat bezoekers de mogelijkheid krijgen een Afrika-ervaring in de meest natuurlijke, ongerepte en wonderschone gebieden te ervaren. Het reservaat heeft dan ook zeer weinig, maar wel erg dure,  lodges en slechts 4 aangewezen kampeergebieden (bij South Gate, Third Bridge, Xakanaxa en Khwai). Er zijn een aantal lodges aan de rand van het reservaat, van waaruit de gasten een dagbezoek aan het reservaat kunnen brengen.
Het transport tussen lodges wordt vooral verzorgt door lichte vliegtuigen, zodat de meeste lodges hun eigen landingsbanen hebben.

Bovenstaande is opgenomen in de volgende reizen

Groepsreis Zuidelijk Afrika van Kaapstad tot Victoria Falls

Het beste van drie landen: bruisende steden, uitgestrekte landschappen en fascinerende wildparken.

 • Sossusvlei
 • Fish River Canyon
 • Etosha NP
 • Chobe NP
 • Victoria Watervallen
 • Big 5
 • Okavango Delta
 • Kaapstad
 • Tafelberg
 • Gids / Privéchauffeur
 • 20 dagen
 • vanaf € 4250