De magie van Mozambique begint met prachtige, witte stranden omzoomd door palmen en kristalhelder turkoois water. Hoe noordelijker hoe mooier! Maar er is veel meer…

Regeringsvorm: Presidentiële republiek
Oppervlakte: 801.590 km²
Inwoners: 26.573.706 (2017), 33,3 per km² (2017)
Religie: Christendom (56%), Islam (17,9%)
Hoofdstad: Maputo
Officiële landstaal: Portugees
Klimaat: Door de hoogteverschillen en grootte van het land vindt u veel verschillen in klimaat. Over het algemeen heeft Mozambique een tropisch tot subtropisch klimaat met het regenseizoen van oktober tot maart. Het laagland en de plateaus hebben een savanneklimaat met een droge periode in de winter. De ligging aan de Indische Oceaan en de gebergten zorgen voor neerslag. 
Munt: Metical
Nationale feestdag: 25 juni (Onafhankelijkheidsdag)

Mozambique ligt aan de oostkust van zuidelijk Afrika. Het grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Swaziland en de Straat Mozambique (Indische Oceaan). De kust is maar liefst 2655 km lang. Dwars door het land stroomt de Zambezi River vanuit het buurland Zambia naar de oceaan. Mozambique is 801.590 km², bijna 20 keer zo groot als Nederland en 26 keer zo groot als België! De hoofdstad is Maputo, vroeger Lourenco Marques geheten, een sfeervolle stad met verscheidene musea, markten, kerken en goede restaurants maar ook weer echt Afrika. Maputo ligt op ca. 3 uur vliegen van Johannesburg. De officiële taal in Mozambique is Portugees, maar Engels wordt over het algemeen ook begrepen. Daarnaast is Chitswa een veelgesproken (eiland)taal. Er zijn maar liefst 20 stammen en inheemse groeperingen.

De bevolking van Mozambique behoort tot de armste onder de minst ontwikkelde landen (MOL's) ter wereld. Na de burgeroorlog was er een massale dekolonisatie - bijna het gehele, Portugese, middenkader verliet het land en de internationale boycot en effecten van de apartheidsregimes in Zuid-Afrika en Rhodesie (het huidige Zimbabwe). Sinds 1992 krabbelt Mozambique economisch uit het dal, de economische groei is nagenoeg ongeëvenaard in de wereld. 

Mozambique heeft een vegetatie die typerend is voor tropische en subtropische gebieden. Veel voorkomende bomen zijn onder meer acacia, ebben, mahonie, oelin, rubberboom, apenbroodboom en palm – heel veel palmen! Mozambique heeft een rijke fauna met onder andere antilopen, buffels, giraffes, krokodillen, neushoorns, nijlpaarden en olifanten.

Mozambique is een relatief nieuwe bestemming in zuidelijk Afrika - weg van de gebaande paden maar toch binnen handbereik voor reizigers met behoefte aan een vleugje avontuur. Wil je bush & beach combineren, dan is Mozambique de bestemming in combinatie met Zuid-Afrika. Naast de prachtige standen, perfecte duikmogelijkheden, een gastvrije bevolking is er de roerige geschiedenis. Je kunt kiezen tussen een 'fly in' reis met luxe accommodatie maar ook zelf rijden (bij voorkeur met 4x4) en verblijf in luxe- of middenklasse lodges of campings behoren tot de mogelijkheden.

Het zuiden van Mozambique heeft meer te bieden dan louter stranden. Je kunt hier een bezoek brengen aan het Limpopo National Park, dat deel uitmaakt van het Great Limpopo Transfrontier Park, of je storten in de culturele smeltkroes die Maputo heet. Zo'n 40 km voor de kust van Maputo ligt het eiland Inhaca. Net als op de meeste Mozambikaanse eilanden vind je hier een onbedorven paradijs, met ongerepte koraalriffen waar niet minder dan 160 koraalsoorten in kaart zijn gebracht, hagelwitte stranden en ongerepte bossen.
 

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van Mozambique. Natuurlijk maken wij ook graag een maatwerk reis die volledig op uw wensen aansluit.
In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Botswana en diverse interessante plekken kunnen lezen.