Okavango Delta

Bekijk foto's

De Okavango Delta is ongetwijfeld het meest unieke en fascinerende gebied van Botswana. De delta ligt in het noordwesten van het verder zo droge land Botswana. Het beslaat ongeveer 16.000 vierkante kilometer en is een doolhof van kanalen, rivieren, lagunes en met palmbomen bedekte eilandjes.
Dit geheel vormt de Okavango Delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld. De waterstand is meer afhankelijk van de regenval in de hooglanden van Angola dan van de lokale regenval die valt in de periode november-maart. De jaarlijkse stijging van het water in de delta begint meestal in april of mei, en kan enige maanden voortduren. De Delta wordt gevoed door de Kavango River (omgedoopt tot de Okavango in Botswana) uit Angola. Het water is kristalhelder, en zijn het beste te bevaren door middel van de traditionele mokoro (uitgeholde boomstammen), waarvan er vele nu gemaakt worden van glasvezel, om de majestueuze bomen in de Delta te behouden.

De Delta is een voedingsbodem voor honderden soorten vogels, waaronder veel migranten, die het gebied van november tot maart bezoeken, waardoor het gebied een droombestemming is voor vogelaars. Het is niet ongewoon om ’s ochtends grote zwermen van één soort te zien. Een gedeelte van de delta is opgenomen in het Moremi Wildreservaat.

Ontstaan
De Okavango is het laatste overblijfsel van het grote Makgadikgadi meer, dat ooit een groot gedeelte van het centrale gedeelte van de Kalahari heeft beslaan. De delta is ook nauw verbonden met de Kwando, Linyanti en Chobe rivier en de moerassen in het noordoosten van Botswana. Het is waarschijnlijk dat de Okavango, Chobe, Kwando, en enige waterwegen  uit Zambezi als één enorme rivier door de Kalahari stroomden en zich samenvoegden tot de Limpopo rivier, om vervolgens in de Indische Oceaan te eindigen.

Kleine aardverschuivingen vormden een breuk, die deze stroom belemmerde. De Okavango rivier verliet de hooglanden van Angola en stroomde de dorre vlakte van de Kalahari binnen wat de stroom erg vertraagde. Hierdoor vormden zich veel afzettingen, waardoor de waterstroom op den duur steeds andere dalen moest vinden, hetgeen het begin was van het ontstaan van de Okavango Delta.
Een aantal breuklijnen heeft de stroomrichting van de Okavango rivier bepaald. De Thamalakane, een natuurlijke dam van 240 kilometer lengte tussen de Panhandle en de omgeving van Maun, is er de oorzaak van dat de diverse stromen van richting veranderen en gezamenlijk de Boteti Rivier vormen.

Accommodaties
Botswana is in staat geweest om zijn toerisme te ontwikkelen zonder dat de dringende noodzaak om inkomsten uit deze branche te halen aanwezig was, wat veel andere Afrikaanse landen wel moesten. Een eco-toeristisch  beleid van hoge opbrengst, maar met weinig effect op de omgeving, heeft ertoe geleid dat bezoekers de mogelijkheid krijgen een Afrika-ervaring in de meest natuurlijke, ongerepte en wonderschone gebieden te ervaren. Het reservaat heeft dan ook zeer weinig, maar wel erg dure,  lodges.  Er zijn een aantal lodges aan de rand van het reservaat, van waaruit de gasten een dagbezoek aan het reservaat kunnen brengen.
Het transport tussen lodges wordt vooral verzorgt door lichte vliegtuigen, zodat de meeste logdes hun eigen landingsbanen hebben.