Ranomafana Nationaal Park

Bekijk foto's

Het populairste nationale park van Madagaskar is het Ranomafana National Park in Centraal Madagaskar. Het nationale park beslaat ongeveer 416 km2 aan regenwoud en heeft een unieke flora en fauna. De naam Ranomafana is samengesteld uit twee worden: ‘Rano’ wat water betekent en ‘Mafana’ wat warm betekent. Deze naam komt van de warmwaterbronnen die zich in het park bevinden. De Fransen hebben een kuuroord in dit gebied gevestigd en zo is een dorpje ontstaan. Ranomafana is sinds 1991 beschermd na de vondst van de gouden halfmaki in 1985. 

Flora en fauna
Het Ranomafana National Park is een tropisch regenwoud met het hele jaar door groene bladeren. Het park heeft ruim 1.000 meter hoogteverschil. Er zijn drie bostypen te vinden: nevelwoud, laaglandregenwoud en hooglandbos. Langs het park loopt de Namorona rivier, waarvan de zijrivieren door het park stromen en immense watervallen creëren.

Lemuren en wildlife
In het Ranomafana National Park leven twaalf verschillende soorten lemuren waaronder de gouden bamboe lemuur en breedsnuithalfmaki maar ook de zeldzame Aye Aye. Het enige roofdier van Madagaskar, de katachtige Fossa kan men hier zien alhowel hij moeilijk te spotten is.  De vogelliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Er zijn namelijk 115 verschillende vogelsoorten te vinden (waarvan 30 enkel in Ranomafana) voorkomen!  Het Ranomafana National Park is ook het leefgebied van vissen, 62 soorten reptielen, 98 soorten kikkers, 90 soorten vlinders en maar liefst 350 verschillende soorten spinnen!

Seizoen
De beste tijd is tussen september en januari, zeg maar van het voorjaar tot en met het begin van de zomer. Dan staan ook de meeste bloemen, waaronder veel orchideeën, in bloei. Ook mei is meestal een goede maand voor een bezoek. 
De meeste regens vallen tussen januari en maart. Augustus is gemiddeld de koudste maand van het jaar. 

Activiteiten
U kunt met een gids het park bezoeken. Het park is zeer vochtig en warm. Er is een korte route maar u kunt ook meerdaagse tochten maken.