Botswana is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en telt circa 2,2 miljoen inwoners. Dit is 4 inwoners per vierkante kilometer en de ruimte bestaat voor het grootste deel uit natuur.

Op deze pagina leest u meer over:
1. Algemene informatie
2. Landschap
3. Reisperiode
4. Paspoortinformatie
5. Visum
6. Medicijnen en vaccinaties
7. Valuta
8. Bagage

1. Algemene informatie

Staatsvorm: Parlementaire republiek met een meerpartijenstelsel (democratie) 
Oppervlakte: 582.000 km² (2,5% water) 
Inwoners: 2.214.858 (2017), 4 per km² (2017)
Religie: christelijk 70% 
Hoofdstad: Gaborone 
Officiële landstaal: Engels en Tswana 
Nationale feestdag: 30 september

Bewaar alle bewijzen die u ontvangt voor het entree van een park, bewijs voor tolgeld en grensovergangspapieren. Soms moet u die tijdens de reis kunnen overleggen.

2. Landschap

Botswana bestaat voor een groot gedeelte uit een dorre hoogvlakte van ongeveer 1000 meter hoog. Het oosten is heuvelachtig. De Kalahari woestijn strekt zich uit over het zuiden en westen. Door het Noord-westen stroomt de rivier de Okavango, alwaar zich een reusachtig moerasland bevindt. De Okavango Delta, Moremi Game Reserve en het Chobe National Park zijn de grootste en meest bekende wild- en natuurparken van het land. De doorgaande wegen zijn goed te berijden. In het binnenland zal vaak gebruik moeten worden gemaakt van een 4x4-auto. Het land kent een sub-tropisch klimaat. Botswana staat bekend om de mooie natuur en de vele dieren die er in het wild leven, zoals: olifanten, zebra’s, giraffen, nijlpaarden en luipaarden. Deze dieren vind je o.a. in het Chobe National Park. Het land staat ook bekend om de vele verschillende vogels (ongeveer 550)

3. Reisperiode

De seizoenen in Botswana zijn omgekeerd met die van Nederland. Wanneer het winter is in Nederland, is het zomer in Botswana. Het zuidelijke deel van de Okavango Delta heeft een omgekeerd seizoen. In de droge tijd is de delta op z'n natst. In de Kalahari stijgt in de maanden juni en juli de temperatuur tot over de 40 graden, terwijl deze 's nachts kan dalen tot -10 graden. Er valt hier bijna geen regen. De rest van Botswana heeft een regenseizoen van december tot en met maart. Maar de hoeveelheid regen kan per gebied erg verschillen en bestaat vaak uit kortdurende hevige regenbuien aan het eind van de dag. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam en liggen gemiddeld tussen de 21 en 30 graden. 

Winterseizoen
Tijdens de wintermaanden (juni t/m september) is het de droge tijd en valt er bijna geen regen, ideaal om dieren te spotten, maar op sommige plekken kan het landschap er dor uitzien. De dieren zijn nu geconcentreerd rond de droogvallende waterplaatsen en rivierbeddingen. Houd in deze periode rekening met koelere avonden. 
De laatste maanden van de droge tijd (oktober tot en met december) is het heerlijk warm overdag en kun je er heel goed dieren spotten. De Victoria Falls zijn in deze periode wat minder spectaculair omdat er minder water in de Zambezi rivier stroomt. 
Zomerseizoen

Van januari tot en met maart is het zomer en is het overdag behoorlijk warm. Er kunnen enorme hoeveelheden water naar beneden vallen in de namiddagen. De Okavango Delta en de pannen zijn dan niet echt goed toegankelijk vanwege het hoge water en de toestand van de wegen(modder/klei)Van januari tot en met maart is het zomer en is het overdag behoorlijk warm. Er kunnen enorme hoeveelheden water naar beneden vallen in de namiddagen. De Okavango Delta en de pannen zijn dan niet echt goed toegankelijk vanwege het hoge water en de toestand van de wegen (modder/klei)
De herfst (april en mei), wanneer de zomer en regenperiode op hun eind lopen zijn de temperaturen nog behoorlijk hoog maar in deze periode is Botswana heel goed te bezoeken. 

4. Paspoort

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Het moet vier blanco pagina’s bevatten voor de benodigde stempels. Daarnaast is het vanaf september 2018 verplicht voor personen van 18 jaar en ouder om een ID-kaart of paspoort te kunnen tonen bij de entree van diverse nationale parken.

5. Visum

Voor een bezoek aan Botswana is geen visum verplicht, tenzij u langer dan 90 dagen gaat verblijven.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

6. Medicijnen en Vaccinaties

Medicijnen

Indien u medicatie nodig heeft, neem dan genoeg mee voor de duur van uw reis in uw handbagage. Het is altijd handig om een eigen medisch basispakket mee te nemen. Basisartikelen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijntabletten, tabletten tegen diarree, beschermingsmiddelen tegen de zon, minimaal factor 30, pleisters, enz.
Gebruikt u speciale medicijnen (bijv. medicijnen die onder de Opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties 

Voor een vakantie in Botswana zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de zeven dagen voor uw reis een land bezoekt waar gele koorts voorkomt. In dat geval dient u een gele koorts-vaccinatie te hebben. DTP vereist iedere 10 jaar een vaccinatie en is een goede voorzorgsmaatregel. Vaccinatie tegen Hepatitis A geeft u een bescherming van een jaar, deze kan het beste 6 weken voor vertrek gegeven worden. HIV/AIDS is momenteel het grootste sociale en medische probleem in alle Afrikaanse landen, en is dus ook in Zuidelijk Afrika geen uitzondering. Wees u zich als bezoeker van Zuid-Afrika bewust van de gevaren. Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malaria bijzonder vaak veranderen, raden we u aan contact op te nemen met de lokale GGD of Travelhealth bij u in de buurt. Het is handig om de reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.

Malaria

Botswana is malariagebied vooral in het Noorden rondom de rivieren en de delta. Neem contact op met de GGD/Travelhealth om te horen of een malariaprofylaxe aangeraden wordt en welke dit is.

7. Valuta

De geldeenheid in Botswana is de Pula. Er gaan 100 Thebe in een Pula. Op dit moment zijn er bankbiljetten van P100; P50; P20; P10; P5 en munten van P2; P1; 50t; 25t; 10t; 5t en 1t in circulatie. De meeste hotels, winkels, restaurants en andere zaken accepteren internationale creditcards mits ze geldig zijn. MasterCard, Visa, American Express en Diners Club worden praktisch overal als betaalmiddel aanvaard. 

Cash, creditcard of pinnen?
MasterCard, Visa, American Express en Diners Club worden in Botswana redelijk geaccepteerd. Het meeste worden de Mastercard en de Visa Card gebruikt. Met de meeste creditcards en betaalpassen kan geld worden opgenomen bij geldautomaten die in Botswana aanwezig zijn. We raden je aan om je pinpas mee te nemen en zo’n € 150 per persoon contant. In Botswana kun je op veel plaatsen terecht met je creditcard, maar we raden je aan om je creditcard niet als primair betaalmiddel mee te nemen. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig. 

Bij veel benzinestations kan alleen worden betaald met cash geld behalve in de grotere steden daar heeft men meestal men een pinautomaat. De pompbediende maakt meestal uw ruiten schoon en is blij met 5 – 10 Pula fooi. In restaurants is bediening niet inbegrepen. Fooi van 5-10% is gebruikelijk. 

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

8. Bagage

Vlucht
De meeste luchtvaartmaatschappijen staan 20 kg bagage per persoon plus handbagage toe, wat gewoonlijk genoeg is voor een vakantie van 3 weken. Indien uw vakantie een privécharter in kleine vliegtuigen omvat, wordt u meestal beperkt tot 10 kg bagage per persoon in een zachte tas, voor dat deel van uw reis. Het kan dus noodzakelijk zijn om speciale regeling te treffen voor uw overige bagage, en deze in een bagagekluis achter te laten.  

Auto
De bagageruimte in auto’s is beperkt. Dus als u met 4 personen in een auto reist is het niet verstandig om 4 harde koffers mee te nemen, u kunt dan beter 1 of 2 zachte (reis)tassen meenemen. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat u echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat u al snel te veel meeneemt. In dit geval geldt: less is more!

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van Botswana. In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Botswana en diverse interessante plekken kunnen lezen.