Het Koninkrijk eSwatini dat ook bekend is als “Het Zwitserland van Afrika”, is gelegen tussen Zuid-Afrika en Mozambique. De grootsheid van de bergen, weelderige wouden, vruchtbare dalen en het open laagveld maken een combinatie dat schitterend landschap vormt. eSwatini is onafhankelijk vanaf 1968 en is een van de drie laatste monarchieën van Afrika.
Het land, dat geregeerd wordt door Koning Mswati III, is rijk aan erfgoed en cultuur. Het land is veilig, stabiel en vredig en heeft ook internationaal goede betrekkingen. 

Op deze pagina leest u meer over:

1. Algemene informatie
2. Landschap
3. Reisperiode
4. Paspoortinformatie
5. Visum
6. Medicijnen en vaccinaties
7. Valuta
8. Bagage

1. Algemene informatie

Regeringsvorm: Absolute monarchie
Oppervlakte: 17.363 km² (0,9% water)
Inwoners: 1.467.152 (2017 (84,5 per km² (2017)
Religie: Christendom 82,7%, natuurgodsdiensten 14,7%
Hoofdstad: Mbabane (bestuurlijk), Lobamba (koninklijk)
Taal: Engels en SiSwati
Munt: Lilangeni
Feestdag: 6 september

Bewaar alle bewijzen die u ontvangt voor het entree van een park, bewijs voor tolgeld en grensovergangspapieren. Soms moet u die tijdens de reis kunnen overleggen.

2. Landschap

Swaziland heeft een subtropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 15 tot 25 graden. In de bergen kunnen de temperaturen dalen tot het vriespunt. Het gebergte, dat langs de westgrens ligt, met een gemiddelde hoogte van 1200 meter, heeft watervallen, valleien en diepe kloven. Hier valt de meeste regen en geeft soms een tropisch gevoel. De heuvels worden gedomineerd door weelderige begroeiing en vruchtbare valleien waar vooral landbouw plaatsvindt. Het laagveld, in het oosten, is subtropisch met de typische Afrikaanse begroeiing, waar een rijkdom is aan wild, flora en fauna. Het vierde gebied, de Lubombo, ligt in het oosten en grenst aan Mozambique. Lubombo is een laag berggebied met een rijk planten- en dierenleven wat doorkruist wordt door de kloven van de drie hoofdrivieren.
Twaalf grensposten verbinden eSwatini met haar buurlanden. De hoofdwegen zij allemaal geasfalteerd en de hoofdstad, Mbabane, is belangrijk voor de industrie en handel en staat in groot contrast met de tijdloosheid en rust van het platteland.

3. Reisperiode

eSwatini is in alle seizoenen goed te bereizen. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan de onze. Tijdens onze zomer is het in eSwatini juist winter. De temperaturen en het weer varieert plaatselijk dan ook enorm. In elk seizoen kan er ergens een bui vallen.

Winterseizoen
Het winterseizoen loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en koudste maanden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden.  

Zomerseizoen
Het zomerseizoen loopt van december tot en met februari. Er kunnen aan het eind van de middag onweersbuien ontstaan. Het kan zowel overdag als s'nachts behoorlijk warm worden.

4. Paspoort

Bezoekers van eSwatinin hebben een geldig paspoort nodig dat tenminste nog 3 maanden na vertrek geldig is. Het moet vier blanco pagina’s bevatten voor de benodigde stempels. Er is geen visum nodig voor het bezoeken van eSwatinin. Maak een fotokopie van uw paspoort en eventueel andere waardevolle documenten, en bewaar ze, gescheiden van de originele documenten, op een veilige plaats.

Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. 
Vanaf september 2018 is het verplicht voor personen van 18 jaar en ouder om een ID-kaart of paspoort te kunnen tonen bij de entree van diverse nationale parken.

5.Visum

In eSwatini  heb je geen visum nodig. Je krijgt bij aankomst in Zuid-Afrika een toeristenvisum geldig voor 3 maanden, op vertoon van je vliegticket. 

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

6. Medicijnen en vaccinaties

Medicijnen
Indien u medicatie nodig heeft, neem dan genoeg mee voor de duur van uw reis in uw handbagage. Het is altijd handig om een eigen medisch basispakket mee te nemen. Basisartikelen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijntabletten, tabletten tegen diarree, beschermingsmiddelen tegen de zon, minimaal factor 30, pleisters, enz. 
Gebruikt u speciale medicijnen (bijv. medicijnen die onder de Opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties
DTP vereist iedere 10 jaar een vaccinatie en is een goede voorzorgsmaatregel. Vaccinatie tegen Hepatitis A geeft u een bescherming van een jaar, deze kan het beste 6 weken voor vertrek gegeven worden. HIV/AIDS is momenteel het grootste sociale en medische probleem in alle Afrikaanse landen, en is dus ook in Zuidelijk Afrika geen uitzondering. Wees u zich als bezoeker van eSwatini bewust van de gevaren. Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malaria bijzonder vaak veranderen, raden we u aan contact op te nemen met de lokale GGD of Travelhealth bij u in de buurt. Het is handig om de reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.

Malaria
eSwatini is malariagebied zeker voor de wintermaanden. Dit betreft met name de reizen die plaatsvinden van november tot mei. Neem contact op met de GGD/Travelhealth om te horen of een malariaprofylaxe aangeraden wordt en welke dit is.

7. valuta

Lilangeni is de munteenheid van eSwatini. De volgende munten worden gebruikt: 1, 2, 5, 10, 20, 50 cent en 1, 2, 5 emalangeni. Het papiergeld is beschikbaar in 10, 20, 50, 100 en 200 emalangeni. De munt is 1:1 verbonden met de Zuid-Afrikaanse rand. De Zuid-Afrikaanse Rand wordt door heel eSwatini geaccepteerd alleen krijgt u geld van eSwatini terug. Dus probeer zoveel mogelijk met creditkaart te betalen. 

Cash, creditcard of pinnen?
De creditcards van de belangrijkste banken worden in Lesotho geaccepteerd. Het meeste worden de Mastercard en de Visa Card gebruikt. In eSwatini kun je op veel plaatsen terecht met je creditcard, maar we raden je aan om je creditcard niet als primair betaalmiddel mee te nemen. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig. 

De pompbediende maakt meestal uw ruiten schoon en is blij met 5 – 10 Rand fooi. In restaurants is bediening niet inbegrepen. Fooi van 5-10% is gebruikelijk. 

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

8. Bagage

Vlucht
De meeste luchtvaartmaatschappijen staan 20 kg bagage per persoon plus handbagage toe, wat gewoonlijk genoeg is voor een vakantie van 3 weken. Indien uw vakantie een privécharter in kleine vliegtuigen omvat, wordt u meestal beperkt tot 10 kg bagage per persoon in een zachte tas, voor dat deel van uw reis. Het kan dus noodzakelijk zijn om speciale regeling te treffen voor uw overige bagage, en deze in een bagagekluis achter te laten. Er gelden strengere regels op de luchthaven van Johannesburg met betrekking tot bagage. De bagage moet tenminste over één platte kant beschikken en lange draagriemen moeten worden verwijderd. Indien uw bagage niet voldoet aan de vereisten kunt u op de luchthaven uw bagage laten verpakken in plastic zodat er een platte zijde gecreëerd kan worden.

Auto
De bagageruimte in auto’s is beperkt. Dus als u met 4 personen in een auto reist is het niet verstandig om 4 harde koffers mee te nemen, u kunt dan beter 1 of 2 zachte (reis)tassen meenemen. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat u echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat u al snel te veel meeneemt. In dit geval geldt: less is more!

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van eSwatini. In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Lesotho en diverse interessante plekken kunnen lezen.