Lesotho (officieel: Mmuso was Lesotho) is een klein land dat geheel omsloten is door Zuid-Afrika. Het is ongeveer zo groot als België en telt ruim 2,1 miljoen inwoners. Dit is ongeveer 70 inwoners per vierkante kilometer en de ruimte bestaat voor het grootste deel uit bergen. Het is het enige land dat in zijn geheel boven de 1000 meter ligt en wordt om die reden weleens het Nepal van Afrika genoemd. Het land is erg arm en vol tradities.

Op deze pagina leest u meer over:

1. Algemene informatie
2. Landschap
3. Reisperiode
4. Paspoortinformatie
5. Visum
6. Medicijnen en vaccinaties
7. Valuta
8. Bagage

Bewaar alle bewijzen die u ontvangt voor het entree van een park, bewijs voor tolgeld en grensovergangspapieren. Soms moet u die tijdens de reis kunnen overleggen.

1. Algemene informatie

Staatsvorm: Constitutionele monarchie, sinds 4 oktober 1966 afhankelijk
Oppervlakte: 30.344 km2
Inwoners: 2,1 miljoen (66 inw. Per km2)
Grootste religies: Christendom
Hoofdstad: Maseru
Taal: Engels en Sesotho
Nationale feestdag: 4 oktober, de dag waarop het land in 1966 onafhankelijk werd.
Natuur- en wildparken: Lesotho heeft geen belangrijke wild- of natuurparken, Het berggebied is erg ongerept met als hoogste punt de Thabana Ntlenyana met een hoogte van 3482 m.

2. Landschap

Lesotho werd  in 1966 een zelfstandig koninkrijk. Het land, met een oppervlakte van ongeveer driekwart Nederland, ligt geheel ingesloten in Zuid-Afrika. Vanwege de ligging, op hoge groene bergruggen, wordt Lesotho wel ‘het Koninkrijk in de Hemel’ genoemd. Bergen, valleien en rivieren zorgen voor een prachtige omgeving waar de toerist van kan genieten. Hier krijgt Lesotho ook zijn kristalheldere water vandaan. Het water is een grote inkomstenbron van Lesotho. In de bergen worden diamanten gevonden en andere mineralen. De natuur is prachtig en onbedorven, terwijl de Maluti bergen een groot deel van het land beslaan. De bronnen van twee rivieren (De Oranje rivier en de Tugela) van Zuid-Afrika liggen in de Maluti bergen in Lesotho.
De bevolking, de Basotho, houdt nog voor het merendeel een traditionele leefwijze in stand. In de dorpen houdt men nog vast aan de tradities en gewoontes. Hier kan men ook het traditionele Motoho (pap) proeven. Het contrast met het moderne Zuid-Afrika is dan ook groot.

3. Reisperiode

De seizoenen in Lesotho zijn omgekeerd met die van Nederland. Wanneer het winter is in Nederland, is het zomer in Lesotho. Het klimaat is gematigd met droge winters en warme, natte zomers. Lesotho ligt hoog in de bergen en daardoor vriest en sneeuwt het er regelmatig in de winter. Vooral in het hoge noordoosten, waar je dan ook kunt skiën.

4. Paspoort

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. 
Daarnaast is het vanaf september 2018 verplicht voor personen van 18 jaar en ouder om een ID-kaart of paspoort te kunnen tonen bij de entree van diverse nationale parken.

5. Visum

Voor een bezoek aan Lesotho is geen visum verplicht, tenzij u langer dan 14 dagen gaat verblijven.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

6. Medicijnen en Vaccinaties

Medicijnen
Indien u medicatie nodig heeft, neem dan genoeg mee voor de duur van uw reis in uw handbagage. Het is altijd handig om een eigen medisch basispakket mee te nemen. Basisartikelen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijntabletten, tabletten tegen diarree, beschermingsmiddelen tegen de zon, minimaal factor 30, pleisters, enz. 
Gebruikt u speciale medicijnen (bijv. medicijnen die onder de Opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties

Voor een vakantie in Lesotho zijn vaccinaties niet verplicht, DTP vereist iedere 10 jaar een vaccinatie en is een goede voorzorgsmaatregel. Vaccinatie tegen Hepatitis A geeft u een bescherming van een jaar, deze kan het beste 6 weken voor vertrek gegeven worden. HIV/AIDS is momenteel het grootste sociale en medische probleem in alle Afrikaanse landen, en is dus ook in Zuidelijk Afrika geen uitzondering. Wees u zich als bezoeker van Lesotho bewust van de gevaren. Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malaria bijzonder vaak veranderen, raden we u aan contact op te nemen met de lokale GGD of Travelhealth bij u in de buurt. Het is handig om de reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.

7. Valuta

In Lesotho betaal je met de Loti, in meervoud Maloti en afgekort M. De Loti is opgedeeld in honderd Liesente. De Loti is één op één gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand en de munteenheid van het buurland wordt dan ook overal geaccepteerd. 

Cash, creditcard of pinnen?
De creditcards van de belangrijkste banken worden in Lesotho geaccepteerd. Het meeste worden de Mastercard en de Visa Card gebruikt. In Lesotho kun je op veel plaatsen terecht met je creditcard, maar we raden je aan om je creditcard niet als primair betaalmiddel mee te nemen. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig. 

De pompbediende maakt meestal uw ruiten schoon en is blij met 5 – 10 Rand fooi. In restaurants is bediening niet inbegrepen. Fooi van 5-10% is gebruikelijk. 

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

8. Bagage

Vlucht
De meeste luchtvaartmaatschappijen staan 20 kg bagage per persoon plus handbagage toe, wat gewoonlijk genoeg is voor een vakantie van 3 weken. Indien uw vakantie een privécharter in kleine vliegtuigen omvat, wordt u meestal beperkt tot 10 kg bagage per persoon in een zachte tas, voor dat deel van uw reis. Het kan dus noodzakelijk zijn om speciale regeling te treffen voor uw overige bagage, en deze in een bagagekluis achter te laten. Er gelden strengere regels op de luchthaven van Johannesburg met betrekking tot bagage. De bagage moet tenminste over één platte kant beschikken en lange draagriemen moeten worden verwijderd. Indien uw bagage niet voldoet aan de vereisten kunt u op de luchthaven uw bagage laten verpakken in plastic zodat er een platte zijde gecreëerd kan worden.

Auto

De bagageruimte in auto’s is beperkt. Dus als u met 4 personen in een auto reist is het niet verstandig om 4 harde koffers mee te nemen, u kunt dan beter 1 of 2 zachte (reis)tassen meenemen. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat u echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat u al snel te veel meeneemt. In dit geval geldt: less is more!

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van Lesotho. In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Lesotho en diverse interessante plekken kunnen lezen.