Madagaskar is een eiland, gelegen aan de oostzijde van Afrika. Sinds 1960 is Madagaskar onafhankelijk van Frankrijk. Het grootste deel van het eiland bestaat uit unieke ongerepte natuur. U kunt een bezoek brengen aan de verschillende nationale parken om te genieten van de duizenden unieke plant- en diersoorten die het eiland rijk is. In het Andasibe Mantadia Nationaal Park vindt u de bekende lemuren. Op de Baobablaan vindt u, zoals de naam al zegt, de enorme indrukwekkende baobab's. Als u het park bezoekt in de namiddag, kunt u genieten van de prachtige ondergaande zon. Daarnaast is ook het Ankarana Reservaat zeker de moeite waard om te bezoeken. Het park staat bekend om de vlijmscherpe rotsen en de grote dichtheid aan primaten, een uniek gebied. Naast een afwisselend binnenland heeft het eiland uiteraard ook een kustlijn met prachtige witte stranden en helderblauw water. Dit eiland is dan ook geschikt als duikbestemming.

Op deze pagina leest u meer over: 

1. Algemene informatie
2. Landschap
3. Reisperiode
4. Paspoortinformatie
5. Visum
6. Medicijnen en vaccinaties
7. Valuta
8. Bagage
9. Reisbegeleiding

1. Algemene informatie

Staatsvorm: Republiek
Oppervlakte: 587.295 km² 
Inwoners: 26.873.042 (2019), 
Grootste religies: Volksgeloof, Christendom
Hoofdstad: Antananarivo
Taal: Frans, Merina (Malagassisch) 

2. Landschap

Het land staat bekend om zijn unieke flora en fauna, dat zich zo heeft kunnen ontwikkelen door de afgelegen ligging van het land. Misschien denkt u wel direct aan de enorme baobabbomen? Of aan de lemuren (maki's) en hagedissen? Het grootste deel van het eiland bestaat uit unieke ongerepte natuur. U kunt een bezoek brengen aan de verschillende nationale parken om te genieten van de duizenden unieke plant- en diersoorten die het eiland rijk is. In het Andasibe Mantadia Nationaal Park vindt u de bekende lemuren. Op de Baobablaan vindt u, zoals de naam al zegt, de enorme indrukwekkende baobab's. Daarnaast is ook het Ankarana Reservaat een uniek gebied. Het park staat bekend om de vlijmscherpe rotsen en de grote dichtheid aan primaten. Naast een afwisselend binnenland heeft het eiland uiteraard ook een kustlijn met prachtige witte stranden en helderblauw water. Dit eiland is dan ook geschikt als duikbestemming.

3. Reisperiode

De beste tijd om naar Madagaskar te reizen is van mei tot en met september/oktober. Als je in deze periode in Madagaskar verblijft, weet u zeker dat er geen orkanen het land teisteren tijdens uw vakantie. Tijdens deze maanden heeft u de meeste kans op aangenaam weer en u vermijdt de meest regen. In mei en juni is het landschap groen en staan veel bomen en bloemen in bloei. In de wintermaanden mei tot en met oktober heerst er overdag een aangename temperatuur maar zul je in de hooglanden ’s avonds warme kleding moeten dragen. Naarmate de droge tijd vordert (september, oktober) wordt het wel steeds warmer. 

4. Paspoort

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Het moet vier blanco pagina’s bevatten voor de benodigde stempels.  

5. Visum

Een visum is verplicht. Het visum voor Madagaskar kun je na aankomst op de luchthaven in Antananarivo verkrijgen. Dit visum is 30 dagen geldig en kost u 35 euro (2020 contant) bij aankomst in Madagaskar. Het kan in Dollars of in Euro's betaald worden.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

6. Medicijnen en Vaccinaties

Medicijnen
Indien u medicatie nodig heeft, neem dan genoeg mee voor de duur van uw reis in uw handbagage. Het is altijd handig om een eigen medisch basispakket mee te nemen. Basisartikelen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijntabletten, tabletten tegen diarree, beschermingsmiddelen tegen de zon, minimaal factor 30, pleisters, enz. 
Gebruikt u speciale medicijnen (bijv. medicijnen die onder de Opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties

Indien u naar Madagaskar wilt reizen bent u verplicht om een cholera stempel in uw vaccinatieboekje te hebben. Dit is om problemen bij de grensposten te voorkomen. Ook worden er twee vaccinaties aangeraden: DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Malaria, hepatitis B, rabiës, mazelen, gele koorts en TBC kunnen voorkomen. Check altijd bij de Travel Health naar benodigde vaccinaties. DTP vereist iedere 10 jaar een vaccinatie en is een goede voorzorgsmaatregel. Vaccinatie tegen Hepatitis A geeft u een bescherming van een jaar, deze kan het beste 6 weken voor vertrek gegeven worden. Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malaria bijzonder vaak veranderen, raden we u aan contact op te nemen met de lokale GGD of Travelhealth bij u in de buurt. Het is handig om de reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.

Malaria
In heel Madagaskar komt malaria voor. Neem contact op met de GGD/Travelhealth om te horen of een malariaprofylaxe aangeraden wordt en welke dit is.

7. Valuta

De munteenheid van Madagaskar is de Malagasy Ariary (MGA). Door de grote inflatie hebben de bankbiljetten grote nominale waarden en zijn de munten nagenoeg verdwenen. De bankbiljetten worden meestal in bundels van tien gevouwen in het betalingsverkeer om het grote aantal biljetten hanteerbaar te houden.  

Cash, creditcard of pinnen?

Pinnen is het meest gemakkelijke op de luchthaven van Antananarivo met een VISA kaart. Creditcards worden slechts in de grote steden zoals Antananarivo en Fianarantsoa geaccepteerd. Toch raden wij aan deze mee te nemen, bijvoorbeeld voor een bijzondere uitgave of om in geval van nood extra geld te kunnen opnemen. We adviseren u om zoveel mogelijk contante euro's mee te nemen in coupures van 50 euro of wissel meerdere malen geld op de luchthaven van Antananarivo. Zorg altijd dat u voldoende cash bij u hebt. 

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

8. Bagage

Vlucht
De meeste luchtvaartmaatschappijen staan 20 kg bagage per persoon plus handbagage toe, wat gewoonlijk genoeg is voor een vakantie van 3 weken. Indien uw vakantie een privécharter in kleine vliegtuigen omvat, wordt u meestal beperkt tot 10 kg bagage per persoon in een zachte tas, voor dat deel van uw reis. Het kan dus noodzakelijk zijn om speciale regeling te treffen voor uw overige bagage, en deze in een bagagekluis achter te laten. 

9. Reisbegeleiding

Onze reizen naar Madagaskar worden begeleid door een professionele en Engelssprekende privé chauffeur. Wel is Engels niet hun eerste taal, dus kan het in het begin even wennen zijn aan het accent. Het is verplicht in Madagaskar om in de nationale parken door een lokale parkgids te worden begeleid. Ook deze gidsen spreken Engels en kennen hun gebied als geen ander.

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van Madagaskar. In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Madagaskar en diverse interessante plekken kunnen lezen.