Mozambique is een land met prachtige witte stranden. De bevolking leeft er veelal van de landbouw. Mozambique heeft een kustlijn van 2655 km lang die veelal bestaat uit mangrove, witte zandstranden en helderblauw water. In de zeeën rondom Mozambique kun je ideaal duiken naar o.a. koraalriffen, walvishaaien en manta’s. Ook watersporten als zeilen en surfen kun je er ideaal beoefenen. De tropische eilanden voor de kust staan vooral bekend als toeristische bestemming om te duiken en te relaxen.

Op deze pagina leest u meer over:
1. Algemene informatie
2. Landschap
3. Reisperiode
4. Paspoortinformatie
5. Visum
6. Medicijnen en vaccinaties
7. Valuta
8. Bagage

1. Algemene informatie

Regeringsvorm: Presidentiële republiek 
Oppervlakte: 801.590 km²
Inwoners: 26.573.706 (2017), 33,3 per km² (2017)
Religie: Christendom (56%), Islam (17,9%)
Hoofdstad: Maputo
Officiële landstaal: Portugees
Nationale feestdag: 25 juni (Onafhankelijkheidsdag)

Bewaar alle bewijzen die u ontvangt voor het entree van een park, bewijs voor tolgeld en grensovergangspapieren. Soms moet u die tijdens de reis kunnen overleggen.

2. Landschap

Mozambique ligt aan de oostkust van zuidelijk Afrika. Het grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, eSwatini en de Straat Mozambique (Indische Oceaan). De kust is maar liefst 2655 km lang. Door de hoogteverschillen en grootte van het land vindt u veel verschillen in klimaat. Over het algemeen heeft Mozambique een tropisch tot subtropisch klimaat met het regenseizoen van oktober tot maart. Het laagland en de plateaus hebben een savanneklimaat met een droge periode in de winter. De ligging aan de Indische Oceaan en de gebergten zorgen voor neerslag.  Mozambique heeft een vegetatie die typerend is voor tropische en subtropische gebieden. Veel voorkomende bomen zijn onder meer acacia, ebben, mahonie, rubberboom, apenbroodboom en palm – heel veel palmen! Mozambique heeft een rijke fauna met onder andere antilopen, buffels, giraffes, krokodillen, neushoorns, nijlpaarden en olifanten.

3. Reisperiode

Mozambique heeft een tropisch klimaat. De winters en zomers in Mozambique liggen tegengesteld aan die van Nederland.

winterseizoen
Het winterseizoen loopt van van juni tot augustus. De temperaturen liggen rond de 15 tot 25 graden.

zomerseizoen
Het zomerseizoen begint vanaf september tot en meet mei. De temperaturen liggen rond de 25 tot 35 graden. In de periode van eind oktober tot medio maart moet je echter altijd rekening houden met de kans op zware buien, stormen of zelfs orkaankracht.

4. Paspoort 

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Het moet vier blanco pagina’s bevatten voor de benodigde stempels. Daarnaast is het vanaf september 2018 verplicht voor personen van 18 jaar en ouder om een ID-kaart of paspoort te kunnen tonen bij de entree van diverse nationale parken.

5. Visum

Een visum is verplicht. Deze kunt u online aanvragen, persoonlijk bij de ambassade van Mozambique in Brussel of voor circa 70 euro aan de grens (30 dagen geldig).

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

6. Medicijnen en Vaccinaties 

Medicijnen
Indien u medicatie nodig heeft, neem dan genoeg mee voor de duur van uw reis in uw handbagage. Het is altijd handig om een eigen medisch basispakket mee te nemen. Basisartikelen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijntabletten, tabletten tegen diarree, beschermingsmiddelen tegen de zon, minimaal factor 30, pleisters, enz.
Gebruikt u speciale medicijnen (bijv. medicijnen die onder de Opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties
Voor een vakantie in Mozambique zijn vaccinaties niet verplicht, DTP vereist iedere 10 jaar een vaccinatie en is een goede voorzorgsmaatregel. Vaccinatie tegen Hepatitis A geeft u een bescherming van een jaar, deze kan het beste 6 weken voor vertrek gegeven worden. HIV/AIDS is momenteel het grootste sociale en medische probleem in alle Afrikaanse landen, en is dus ook in Zuidelijk Afrika geen uitzondering. Wees u zich als bezoeker van Mozambique bewust van de gevaren. Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malaria bijzonder vaak veranderen, raden we u aan contact op te nemen met de lokale GGD of Travelhealth bij u in de buurt. Het is handig om de reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. 

Malaria
Mozambique is malaria gebied. Neem contact op met de GGD/Travelhealth om te horen of een malariaprofylaxe aangeraden wordt en welke dit is.

7. Valuta

In Mozambique betaal je met de Metical,  De volgende munten worden gebruikt: 1, 5, 10, 20, 50 centavos en 1, 2, 5 en 10 meticais. Het papiergeld is beschikbaar in 20, 50, 100, 200, 500, 1000 meticais. 

Cash,Creditcard of pinnen?
MasterCard, Visa, American Express en Diners Club worden in Mozambique redelijk geaccepteerd. Het meeste worden de Mastercard en de Visa Card gebruikt. Met de meeste creditcards en betaalpassen kan geld worden opgenomen bij geldautomaten die in Mozambique aanwezig zijn. We raden je aan om je pinpas mee te nemen en zo’n € 150 per persoon contant. In Mozambique kun je op veel plaatsen terecht met je creditcard, maar we raden je aan om je creditcard niet als primair betaalmiddel mee te nemen. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Bij veel benzinestations kan alleen worden betaald met cash geld behalve in de grotere steden daar heeft men meestal men een pinautomaat. De pompbediende maakt meestal uw ruiten schoon en is blij met een kleine fooi. In restaurants is bediening niet inbegrepen. Fooi van 5-10% is gebruikelijk.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

8. Bagage

Vlucht
De meeste luchtvaartmaatschappijen staan 20 kg bagage per persoon plus handbagage toe, wat gewoonlijk genoeg is voor een vakantie van 3 weken. Indien uw vakantie een privécharter in kleine vliegtuigen omvat, wordt u meestal beperkt tot 10 kg bagage per persoon in een zachte tas, voor dat deel van uw reis. Het kan dus noodzakelijk zijn om speciale regeling te treffen voor uw overige bagage, en deze in een bagagekluis achter te laten.
Auto
De bagageruimte in auto’s is beperkt. Dus als u met 4 personen in een auto reist is het niet verstandig om 4 harde koffers mee te nemen, u kunt dan beter 1 of 2 zachte (reis)tassen meenemen. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat u echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat u al snel te veel meeneemt. In dit geval geldt: less is more!

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van Mozambique. In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Mozambique en diverse interessante plekken kunnen lezen.