Namibië is ongeveer 20 keer zo groot als Nederland en telt circa 2 miljoen inwoners. Dit zijn 2,5 inwoners per vierkante kilometer en de ruimte bestaat voor het grootste deel uit natuur. Het zuiden en oosten bestaat voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn terwijl het noorden bijna tropisch is.

Op deze pagina leest u meer over:

1. Algemene informatie
2. Landschap
3. Reisperiode
4. Paspoortinformatie
5. Visum
6. Medicijnen en vaccinaties
7. Valuta
8. Bagage

1. Algemene informatie

Regeringsvorm: Republiek 
Oppervlakte: 824.268 km² 
Inwoners: 2.484.780 (2017) (3 per km² (2017)) 
Religie: Christendom (80-90%), traditionele religies (10-20%)
Hoofdstad: Windhoek
Officiële landstaal: Engels (officiële taal), Afrikaans, Duits (tot 1990, nu ‘nationale taal’), Oshivambo en andere inheemse talen
Klimaat: Namibië heeft een woestijnklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 20 tot 25 graden en in de wintermaanden rond de 25 tot 35 graden. Het kan in de zomer van Namibië 's nachts afkoelen tot vriespunt.
Nationale feestdag: 21 maart

Bewaar alle bewijzen die u ontvangt voor het entree van een park, bewijs voor tolgeld en grensovergangspapieren. Soms moet u die tijdens de reis kunnen overleggen.
Plastic producten, waaronder tassen en flessen, veroorzaken grote milieuproblemen. Plastic zakjes zijn hierom ten strengste verboden in de nationale parken van Namibië. In de rest van het land is het wel toegestaan, maar houd er rekening mee dat er in de nationale parken wel streng op gecontroleerd kan worden. 

2. Landschap

De natuur is indrukwekkend. Niet alleen de bekende Sossusvlei met Death Valley, Etosha en de Fish River Canyon zijn de moeite waard, maar ook de Kalahari, de Namtib Desert, het Waterberg Plateau en de Caprivistrip zijn het waard bezocht te worden.
Semi-aride, subtropisch hoog gelegen plateau, woestijn; zeer onregelmatige neerslag, periodes van droogte.

3. Reisperiode

Namibië is in alle seizoenen goed te bereizen. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan de onze. Tijdens onze zomer is het juist winter. De temperaturen en het weer varieert plaatselijk dan ook enorm. 

Winterseizoen
Het winterseizoen loopt van juni tot en met augustus. In deze periode is het in het zuiden  ‘s nachts tegen het vriespunt en overdag een graad 
of 15- 20. In het noorden is het warmer overdag (25 graden) maar 's nachts koelt het ook daar snel af. Het is de ideale tijd om de dieren te spotten.
Het voorjaar september en oktober zijn prachtige maanden om Namibië te bezoeken

Zomerseizoen
Het zomerseizoen loopt van november tot en met februari. Het is warm(30-35 graden) en er is kans op regen in deze periode. 
De maanden April, mei en juni zijn mooie maanden om Namibië te bezoeken. 

4. Paspoort

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. 
Daarnaast is het vanaf september 2018 verplicht voor personen van 18 jaar en ouder om een ID-kaart of paspoort te kunnen tonen bij de entree van diverse nationale parken.

5. Visum

In Namibië heb je geen visum nodig. 

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

6. Medicijnen en Vaccinaties

Medicijnen
Indien u medicatie nodig heeft, neem dan genoeg mee voor de duur van uw reis in uw handbagage. Het is altijd handig om een eigen medisch basispakket mee te nemen. Basisartikelen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijntabletten, tabletten tegen diarree, beschermingsmiddelen tegen de zon, minimaal factor 30, pleisters, enz. 
Gebruikt u speciale medicijnen (bijv. medicijnen die onder de Opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties
DTP vereist iedere 10 jaar een vaccinatie en is een goede voorzorgsmaatregel. Vaccinatie tegen Hepatitis A geeft u een bescherming van een jaar, deze kan het beste 6 weken voor vertrek gegeven worden. HIV/AIDS is momenteel het grootste sociale en medische probleem in alle Afrikaanse landen, en is dus ook in Zuidelijk Afrika geen uitzondering. Wees u zich als bezoeker van Zuid-Afrika bewust van de gevaren. Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malaria bijzonder vaak veranderen, raden we u aan contact op te nemen met de lokale GGD of Travelhealth bij u in de buurt. Het is handig om de reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.

Malaria
In het Noorden komt malaria voor. Zeker in de Caprivistrip en Etosha. 
Neem contact op met de GGD/Travelhealth om te horen of een malariaprofylaxe aangeraden wordt en welke dit is.

7. Valuta

In Namibië kunt u zowel met de Namibische Dollar als ook met de Zuid-Afrikaanse Rand betalen. De Namibische dollar heeft dezelfde waarde als de Zuid-Afrikaanse rand. Zuid-Afrikaanse munten en papiergeld kunnen in Namibië worden gebruikt, maar daarentegen wordt Namibisch geld niet in Zuid-Afrika geaccepteerd.

Cash, creditcard of pinnen?
De creditcards van de belangrijkste banken worden geaccepteerd. Het meeste worden de Mastercard en de Visa Card gebruikt. Met de meeste creditcards en betaalpassen kan geld worden opgenomen bij geldautomaten in de grotere plaatsen (Windhoek, Swakopmund, Walvisbaai, Luderitz, Keetmanshoop, Rundu, Okahandja, Grootfontein e.d.).  In kleinere dorpjes is het handig om voldoende los geld (Namibische Dollars) bij zich te hebben en eventueel wat Amerikaanse Dollars/Zuid Afrikaans randen als wisselgeld. We raden u aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig. 

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

8. Bagage

Vlucht
De meeste luchtvaartmaatschappijen staan 20 kg bagage per persoon plus handbagage toe, wat gewoonlijk genoeg is voor een vakantie van 3 weken. Indien uw vakantie een privécharter in kleine vliegtuigen omvat, wordt u meestal beperkt tot 10 kg bagage per persoon in een zachte tas, voor dat deel van uw reis. Het kan dus noodzakelijk zijn om speciale regeling te treffen voor uw overige bagage, en deze in een bagagekluis achter te laten. 

Auto
De bagageruimte in auto’s is beperkt. Dus als u met 4 personen in een auto reist is het niet verstandig om 4 harde koffers mee te nemen, u kunt dan beter 1 of 2 zachte (reis)tassen meenemen. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat u echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat u al snel te veel meeneemt. In dit geval geldt: less is more!

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van Zuidelijk-Afrika. In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Zuidelijk-Afrika en diverse interessante plekken kunnen lezen.