Zambia is nog niet ontdekt door de grote toeristenmassa's. U vindt in Zambia daardoor Afrika's meest ongerepte wildernissen en natuurparken. Vooral Kafue Nationaal Park, South Luangwa Nationaal Park en Lower Zambezi zijn de moeite waard om te ontdekken. Daarnaast kunt u ook een bezoek brengen aan de indrukwekkende Victoria Watervallen.

Op deze pagina leest u meer over:

1. Algemene informatie
2. Landschap
3. Reisperiode
4. Paspoortinformatie
5. Visum
6. Medicijnen en vaccinaties
7. Valuta
8. Bagage
9. Reisbegeleiding

1. Algemene informatie

Staatsvorm: Republiek 
Oppervlakte: 752.618 km² 
Inwoners: 15.972.000 (2017), 21.2 per km² (2017) 
Religie: Christelijk 78%, islam, hindoeïsme, natuurgodsdiensten  
Hoofdstad: Lusaka 
Officiële landstaal: Engels
Nationale feestdag: 24 oktober

2. Landschap

Uitgestrekte meren, rijke Afrikaanse wetlands en adembenemende zonsondergangen dragen bij aan de landschappelijke pracht van Zambia. Een land gezegend met 17 watervallen waaronder de spectaculaire Victoria Falls, Een relatief onbekende land wat voornamelijk natuurliefhebbers en avonturiers aantrekt. Zambia is het land van de legendarische Afrikaanse safari, van overvloedige wild- en vogelleven en van puur en ongetemde Afrikaanse wildernis. Bijna een derde van het land bestaat uit game reserves en nationale parken.
De natuurparken zijn vrijwel allemaal gesloten tijdens het regenseizoen. Daarnaast bestaat er in deze periode een kans op tropische stormen.

3. Reisperiode

In Zambia zijn er grofweg 3 seizoenen te onderscheiden:

April tot en met juli
Een koel en droog seizoen, waarin het 's nachts kan afkoelen tot 4-5°C, met name in juli, de 'koudste' maand. De dagtemperaturen op de plateaus variëren van 23-26 °C, en in de valleien van 24-28 °C.

Augustus tot en met oktober
Een heet, droog seizoen voorafgaand aan de regentijd. De dagtemperaturen op de plateaus variëren van 26-30 °C en in de valleien van 38-42 °C. 

November tot en met maart
Een warm, nat seizoen waarin de temperaturen op de plateaus rond 27 °C en in de valleien rond 32 °C liggen. De luchtvochtigheid ligt in deze periode tussen 70-80%. In de regentijd regent het niet voortdurend, maar wisselen natte en droge dagen elkaar af.
Beste reistijd is april t/m juli, wees er wel op tijd bij met reserveren want dit is ook de drukste tijd in Zambia!

4. Paspoort

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Het moet vier blanco pagina’s bevatten voor de benodigde stempels.

5. Visum

Een visum is verplicht. Het visum voor Zambia kun je na aankomst op de luchthaven/grens verkrijgen. Dit visum is 90 dagen geldig en kost USA $50. Het kan in dollars betaald worden.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

6. Medicijnen en Vaccinaties

Medicijnen
Indien u medicatie nodig heeft, neem dan genoeg mee voor de duur van uw reis in uw handbagage. Het is altijd handig om een eigen medisch basispakket mee te nemen. Basisartikelen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijntabletten, tabletten tegen diarree, beschermingsmiddelen tegen de zon, minimaal factor 30, pleisters, enz. 
Gebruikt u speciale medicijnen (bijv. medicijnen die onder de Opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties
Er worden twee vaccinaties aangeraden: DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Malaria, hepatitis B, rabiës, mazelen, gele koorts en TBC kunnen voorkomen. Check altijd bij de Travel Health naar benodigde vaccinaties. DTP vereist iedere 10 jaar een vaccinatie en is een goede voorzorgsmaatregel. Vaccinatie tegen Hepatitis A geeft u een bescherming van een jaar, deze kan het beste 6 weken voor vertrek gegeven worden. Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malaria bijzonder vaak veranderen, raden we u aan contact op te nemen met de lokale GGD of Travelhealth bij u in de buurt. Het is handig om de reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.

Malaria
In heel Zambia komt malaria voor. Neem contact op met de GGD/Travelhealth om te horen of een malariaprofylaxe aangeraden wordt en welke dit is.

7. Valuta

De kwacha is de munteenheid van Zambia. Eén kwacha is honderd ngwee. In de Zambiaanse taal Bemba betekent kwacha morgenstond, hetgeen de Zambiaanse nationalistische slogan een nieuwe morgenstond van vrijheid symboliseert. Van de kwacha is er papiergeld in 2, 5, 10, 20, 50 en 100 kwacha, en zijn er munten van 5, 10, 50 ngwee en van 1 kwacha

Cash, creditcard of pinnen?
Pinpas: in Lusaka en Livingstone zijn beperkt ATM (geldautomaten) aanwezig. Met uw pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) kunt u hier de Zambiaanse kwacha krijgen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM.
Creditcards: we raden u aan een creditcard mee te nemen (zoals Mastercard/Visa kaart). U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels, lodges en sommige restaurants in de grote steden. American Express en Diners Club worden meestal niet geaccepteerd.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

8. Bagage

Vlucht
De meeste luchtvaartmaatschappijen staan 20 kg bagage per persoon plus handbagage toe, wat gewoonlijk genoeg is voor een vakantie van 3 weken. Indien uw vakantie een privécharter in kleine vliegtuigen omvat, wordt u meestal beperkt tot 10 kg bagage per persoon in een zachte tas, voor dat deel van uw reis. Het kan dus noodzakelijk zijn om speciale regeling te treffen voor uw overige bagage, en deze in een bagagekluis achter te laten.

9. Reisbegeleiding

Onze reizen naar Zambia worden begeleid door een professionele en Engelssprekende privé chauffeur/gids in goed onderhouden auto's. Wel is Engels niet hun eerste taal, dus kan het in het begin even wennen zijn aan het accent. 

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen op de website om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van Zambia. In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Zambia en diverse interessante plekken kunnen lezen.