Zuid-Afrika is ongeveer 2 keer zo groot als Frankrijk en telt circa 54 miljoen inwoners. Dit is 45 inwoners per vierkante kilometer en de ruimte bestaat voor het grootste deel uit natuur. Zuid Afrika is waarschijnlijk op toeristisch gebied het meest bekend van de wildparken, maar heeft niet alleen veel aan natuur te bieden, maar ook heel wat cultuur. Zuid-Afrika wordt niet voor niets de "Rainbow Nation" genoemd.

Op deze pagina leest u meer over:
1. Algemene informatie
2. Landschap
3. Reisperiode
4. Paspoortinformatie
5. Visum
6. Medicijnen en vaccinaties
7. Valuta
8. Bagage

1. Algemene informatie

Regeringsvorm: Parlementaire republiek
Inwoners: 56.721.552 (2017), 45 inwoners per km² (2017)
Religie: 75,5% Christendom, 21% geen/onzeker, 3,4% overig,
Hoofdstad:  Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht)
Officiële landstaal: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Zuid-Sotho
Oppervlakte: 1.221.037 km² 
Nationale feestdag: 27 april (Vrijheidsdag),16 juni (Jeugddag),9 augustus (Nationale Vrouwendag), de meest bekende.

Bewaar alle bewijzen die u ontvangt voor het entree van een park, bewijs voor tolgeld en grensovergangspapieren. Soms moet u die tijdens de reis kunnen overleggen. 

2. Landschap

Het meest zuidelijke gedeelte van Zuid-Afrika bestaat voor het grootste gedeelte uit hoogvlaktes (velds) en heuveltjes (kopjes). Naar het westen worden de 'velds' steeds lager, terwijl ze in noordelijke richting geleidelijk aan plaats maken voor de woestijnachtige Kalahari vlakte en de Limpopo vallei. In het oosten en het zuiden heeft het plateau een duidelijke rand, waarvan de Drakensbergen het hoogste zijn. Deze "wal" loopt plotseling af naar de kustvlakte van Natal. In het zuiden steekt de lagere wal uit boven de woestijnachtige vlaktes van de Kleine en de Grote Karoo, die bijna 600.000 km2 beslaan en van de oceaan worden gescheiden door kleine zandsteenachtige bergketens van oost naar west (Cape Folded Mountains) waarvan de Tafelberg bij Kaapstad in het westen de afsluiter is.

Zuid-Afrika is niet alleen qua bevolking erg divers. U vindt veel verschillende landschappen, van de vruchtbare wijn- en citrusgebieden in de Westkaap omzoomd door bergruggen tot de grote, onvruchtbare woestijnachtige Karoo. In het noorden op de grens met Namibië en Botswana vindt u de rode Kalahari en in KwaZulu Natal ligt de hoge bergrug op de grens met Lesotho, de Drakensberg. De landschappen zijn te divers om allemaal te noemen.

3. Reisperiode

Zuid-Afrika is in alle seizoenen goed te bereizen. De Zuid-Afrikaanse seizoenen zijn tegenovergesteld aan de onze. Tijdens onze zomer is het in Zuid-Afrika juist winter. De temperaturen en het weer varieert plaatselijk dan ook enorm. In elk seizoen kan er ergens een bui vallen.

Winterseizoen
Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus.  Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is ’s nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 20-25 graden. ’s Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen.

Zomerseizoen
Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet. In het woestijngebied grenzend aan de oostelijke kant van Namibië lopen de temperaturen overdag gemakkelijk op tot zo’n 34 tot 38 graden. Ook in het uiterste noorden, tegen de grens met Zimbabwe aan, kan het flink heet worden. Het Krugerpark is in deze periode ook zeer warm (ruim dertig graden overdag) in combinatie met een redelijke kans op regen en een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. In deze periode zijn ook de malariamuggen actief in het oosten van Zuid-Afrika. 

4. Paspoort

Bezoekers van Zuidelijk Afrika hebben een geldig paspoort nodig dat tenminste nog 30 dagen na vertrek uit Zuidelijk Afrika geldig is. 
Voor eSwatini geldt 3 maanden. Voor Lesotho, Botswana en Mozambique is dit 6 maanden na vertrek. Het moet vier blanco pagina’s bevatten voor de benodigde stempels. Er is geen visum nodig voor het bezoeken van Zuidelijk Afrika, alleen voor Mozambique wanneer vanuit de Europese Unie wordt gereisd. Maak een fotokopie van uw paspoort en eventueel andere waardevolle documenten, en bewaar ze, gescheiden van de originele documenten, op een veilige plaats.

Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
Vanaf september 2018 is het verplicht voor personen van 18 jaar en ouder om een ID-kaart of paspoort te kunnen tonen bij de entree van diverse nationale parken.

Voor vragen over immigratiewet en benodigdheden voor Zuid-Afrika kun je contact opnemen met de Ambassade. De Zuid-Afrikaanse Ambassade zit in Den Haag en is op werkdagen bereikbaar tussen 14.00-16.00 uur op +31 (0)70 392 4501.

5. Visum

In Zuid-Afrika heb je geen visum nodig. Je krijgt bij aankomst in Zuid-Afrika een toeristenvisum geldig voor 3 maanden, op vertoon van je vliegticket. 

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

6. Medicijnen en vaccinaties

Medicijnen
Indien u medicatie nodig heeft, neem dan genoeg mee voor de duur van uw reis in uw handbagage. Het is altijd handig om een eigen medisch basispakket mee te nemen. Basisartikelen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijntabletten, tabletten tegen diarree, beschermingsmiddelen tegen de zon, minimaal factor 30, pleisters, enz.
Gebruikt u speciale medicijnen (bijv. medicijnen die onder de Opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage. 

Vaccinaties
DTP vereist iedere 10 jaar een vaccinatie en is een goede voorzorgsmaatregel. Vaccinatie tegen Hepatitis A geeft u een bescherming van een jaar, deze kan het beste 6 weken voor vertrek gegeven worden. HIV/AIDS is momenteel het grootste sociale en medische probleem in alle Afrikaanse landen, en is dus ook in Zuidelijk Afrika geen uitzondering. Wees u zich als bezoeker van Zuid-Afrika bewust van de gevaren. Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malaria bijzonder vaak veranderen, raden we u aan contact op te nemen met de lokale GGD of Travelhealth bij u in de buurt. Het is handig om de reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.

Malaria
In het Krugerpark, Swaziland en rond St.Lucia verblijft u in een gebied waar, afhankelijk van het seizoen, malaria voorkomt. Dit betreft met name de reizen die plaatsvinden van november tot mei. Neem contact op met de GGD/Travelhealth om te horen of een malariaprofylaxe aangeraden wordt en welke dit is. 

7. Valuta

De munt is de Rand (SAR), die in 100 centen is verdeeld. De biljetten worden uitgegeven in biljetten van SAR10.00, SAR20.00, SAR50.00, SAR100.00 en SAR200.00. De munten bestaan uit 5c, 10c 20c, 50c, SAR1, SAR2 en SAR5. 

Cash, creditcard of pinnen?
De creditcards van de belangrijkste banken worden in Zuid-Afrika geaccepteerd. Het meeste worden de Mastercard en de Visa Card gebruikt. Met de meeste creditcards en betaalpassen kan geld worden opgenomen bij geldautomaten die veel in Zuid-Afrika aanwezig zijn. We raden je aan om je pinpas mee te nemen en zo’n € 150 per persoon contant. In Zuid-Afrika kun je op veel plaatsen terecht met je creditcard, maar we raden je aan om je creditcard niet als primair betaalmiddel mee te nemen. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Hoewel al bij veel benzinestations al met een kaart kan worden betaald er rekening mee houden dat er ook nog vaak alleen contant kan worden betaald. De pompbediende maakt meestal uw ruiten schoon en is blij met 5 – 10 Rand fooi. In restaurants is bediening niet inbegrepen. Fooi van 5-10% is gebruikelijk.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

8. Bagage

Vlucht
De meeste luchtvaartmaatschappijen staan 20 kg bagage per persoon plus handbagage toe, wat gewoonlijk genoeg is voor een vakantie van 3 weken. Indien uw vakantie een privécharter in kleine vliegtuigen omvat, wordt u meestal beperkt tot 10 kg bagage per persoon in een zachte tas, voor dat deel van uw reis. Het kan dus noodzakelijk zijn om speciale regeling te treffen voor uw overige bagage, en deze in een bagagekluis achter te laten. Er gelden strengere regels op de luchthaven van Johannesburg met betrekking tot bagage. De bagage moet tenminste over één platte kant beschikken en lange draagriemen moeten worden verwijderd. Indien uw bagage niet voldoet aan de vereisten kunt u op de luchthaven uw bagage laten verpakken in plastic zodat er een platte zijde gecreëerd kan worden.

Auto
De bagageruimte in auto’s is beperkt. Dus als u met 4 personen in een auto reist is het niet verstandig om 4 harde koffers mee te nemen, u kunt dan  beter 1 of 2 zachte (reis)tassen meenemen. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat u echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat u al snel te veel meeneemt. In dit geval geldt: less is more! 

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van Zuid-Afrika. In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Zuid-Afrika en diverse interessante plekken kunnen lezen.