Reactie van Ineke Oomens
15 dagen West- en Oostkaap op maat gemaakt voor mevrouw alleen

Beste Marjan en Douwe

Zoals beloofd nog een korte terugblik op mijn reis door Zuid-Afrika

Stellenbosch WinelandsMijn kennismaking met S.A was een fantastische ervaring. Het was een onvergetelijke reis en ik kan jullie niet genoeg bedanken voor de geweldige persoonlijke route die jullie voor mij hebben uitgestippeld met uitstekende lodges en hotels.

Na een vlotte transfer van Kaapstad naar Stellenbosch meteen in de fantastische wijngaarden van Eikendal Lodge beland. Een heerlijk rustige mooie omgeving om te kunnen acclimatiseren na de lange reis en te wennen aan de temperatuur van SA.
Op mweg naar Robertson

De route van Stellenbosch naar Robertson de volgende dag bevatte zo veel prachtige landschappen. Een goede reden om vaak te stoppen en zo indirect te wennen aan het rijden aan de "verkeerde kant".

Bloeiende JacarandaDe dag eindigde in Robertson met lanen vol prachtig in bloei staande Jacaranda’s en een fantastische maaltijd bij Hilde en Luc van Ballinderry Lodge. Het al aangekondigde champagneontbijt de volgende dag was heerlijk en bood een goed fundament voor de wijntour en de cruise op de Breede Rivier.

De volgende dag eerst langs Montagu om de vogelboom met wel honderden vogels midden in het stadje te bekijken en beluisteren.

Vervolgens op weg naar Oudshoorn langs de prachtige route 62. Op weg naar OudtshoornOnderweg prachtig weer, weinig verkeer en alleen Stef Bos keihard uit de boxen van de CD speler.

De aankomst bij het prachtige La Plume was als een sprookje met prachtig uitzicht vanuit de Lodge al weer een hartelijk welkom en een fantastische keuken. Als toegift nog een terrein vol dom kijkende struisvogels.

De Garden route was misschien wat minder spectaculair dan de vorige dagen maar de aankomt in Plettenburg Bay aan de Indische Oceaan was weer spectaculair een heerlijke oase van rust en prachtige uitzichten. Boek op schoot, glas wijn er naast en genieten van de gastvrijheid en het uitzicht op de oceaan.
 
Vanuit Plettenburg Bay is het maar een half uurtje rijden naar Monkeyland en Birds of Heaven.
Plettenberg Bay 01Plettenberg BayTsitsikamma

De volgende dag via het prachtige Tsitsikamma National Park.

Op weg naar Addo. Persoonlijk vond ik deze route het minst interessant en duurde ook wel erg lang. Addo zelf bood daarnaast niet veel mogelijkheid om een maaltijd te verkrijgen en ook op de Lodge was niets te krijgen. Gelukkig vond ik de volgende dag wel een goed restaurant op de weg naar het Addo Elephant park. Aldaar een dag lang heerlijk gereden tussen de olifanten en andere Big animals. Helaas geen Big 5 maar wel dronken olifanten over de weg.
Addo Kudu jongAddo olifantAddo Warthog
Vervolgens door de Oostkaap op weg naar Dung Beetle Lodge met prachtig uitzicht over de rivier. Met het geluid van de druk werkende 'weaver birds' op de achtergrond heb ik heerlijk gelezen in mijn 600 bladzijden dikke boek over een prachtige Zuid Afrikaanse historie van een blanke landeigenaresse in de buurt van Stellenbosch en haar zwarte meid. ("Agaat" van Marlene van Niekerk, lees dat boek!! prachtig!!)

Colchester Dung Beatle River LodgeDaardoor wel de witte duinen gemist en ik zal dus noodgedwongen nog eens op herhaling moeten!! Vooral ook omdat ik daar mijn bril heb laten liggen (of is die inmiddels al in Nederland gearriveerd?). (reactie: De bril is weer door iemand uit Zuid Afrika meegenomen tijdens de vakantiebeurs; neemt echter niet de reden weg om nog eens te gaan)

Een heerlijk korte laatste route naar Port Elisabeth met al weer een prachtige locatie om te slapen. De Township tour aldaar (700 Rand!!) heb ik gelaten voor wat het was  en ben de stad ingegaan. Mogelijk had ik toch beter mijn bril kunnen halen en de witte duinen bezoeken want P.E heeft mij niet kunnen bekoren. De volgende dag een prima vlotte vlucht naar Cape Town Green Point.

Over Cape Town had ik al veel gehoord en inderdaad niets dan goeds natuurlijk. Ik heb via de Ineke Oomens op Robbeneiland(weliswaar erg toeristisch maar wel effectief als je er maar 4 dagen in C.T bent) open bus tour en de taxi veel gezien en gedaan van wat gangbaar is voor een eerste bezoek. Ik heb de stad na deze 4 dagen in ieder geval toegevoegd mijn lijst van meest leefbare mooie prettige en vriendelijke steden die ik ooit heb bezocht. Ik kom er zeker terug.

Ik wil jullie nogmaals danken voor de mooie reis en de goede zorgen en zal vast nog eens een beroep op jullie doen voor een nieuwe reis.

Breda 24 december 2010

Vriendelijke groet.
Ineke Oomens