Somkhanda GR Jozini

Bekijk foto's

Somkhanda Game Reserve ligt in het noorden van Zululand. Het is een perfecte bestemming voor de avontuurlijke wildliefhebber die een authentieke wildervaring zoekt. Zelf safari’s maken kan alleen met een 4x4. De gidsen kunnen met u diverse safari’s maken inclusief safari wandelingen, rhino tracking en safari’s tijdens de zons op- en ondergang. Het park ligt dicht bij de Jozini dam wat u een ideale gelegenheid biedt om eens te gaan Tijgervissen.
Men heeft 6 kamers waaronder een honeymoon suite en 1 familiekamer. Men heeft en suite douche en wc, ventilator en muskieten netten. Ook is er een koelkast aanwezig. Er zijn self catering mogelijkheden. In de gemeenschappelijke keuken kunt u koken voor u zelf. Maar u kunt ook gebruik maken van de diensten van de lodge door alles te laten verzorgen.

Somkhanda Game Reserve is gelegen op ongeveer 50km ten zuiden van de grens van Swaziland , ten westen van de N2  op de R69 ( Nongoma / Vryheid weg). De omvang van het wildpark is ongeveer 12.000 ha. Het land is eigendom van de Gumbi stam als gevolg van een reeks succesvolle landeisen en wordt vertegenwoordigd door de Emvokweni Community Trust ( ECT ). Het hele geclaimde gebied is ongeveer 33.000 ha, waarvan ongeveer 24.000 ha is overgedragen aan de ECT. Deze 24.000 ha omvat het wildpark, de rest wordt toegekend als woongebied en weidegrond. Het zuidelijke deel van het wildpark grenst aan de rivier de Mkuze.
Voor de landclaim werd de meerderheid van dit land beheerd als vee boerderijen. Meerdere stukken land maakten deel uit van de Magudu Conservancy. Het land is nu een aaneengesloten natuurgebied waarvan de hekken zijn verwijderd voor meer dan 100km. Dit zorgt ervoor dat het wild een grotere bewegingsvrijheid heeft. Dit is een geweldige opsteker voor de biodiversiteit van de regio.
Een aantal aangrenzende eigenaren hebben hun eigen wildreservaten zodat dit de kansen van commercieel wildbeheer aanzienlijk verhoogt. Dit levert ook een bijdrage aan de economie van het gebied.
Via de beheersovereenkomst met de ECT is de WCT een samenwerkingsverband aangegaan met African Insight om de ecotoeristische operaties op Somkhanda te beheren. Opgericht in 1996 heeft African Insight een reputatie opgebouwd in verantwoordelijk wildlife behoud in samenhang met de toeristenindustrie. De grondlegger van de African Insight, Andrew Anderson, heeft ook een formele opleiding en ervaring in het behoud van de natuur in Zululand's Imfolozi Game Reserve gevolgd.
In tegenstelling tot het traditionele concept van private game lodges waar de bezoeker ervaring opdoet met de gids wat meer is gebaseerd op 'entertainment'. In Somkhanda worden bezoekers aangemoedigd om de natuur en het milieu te bekijken vanuit het oogpunt dat het een enorm “Wild laboratorium” is waar onbegrensde mogelijkheden liggen om alle aspecten van de natuur en het milieu te kunnen ondervinden/leren. Naast het traditionele ecotoerisme omarmt dit een uitgebreid spectrum van ervaring, die bestaat uit: reizen voor studenten(hogeschool, universiteit) om wetenschappelijke kennis op te doen, ontwikkeling van jeugdprogramma's voor MBO opleidingen, junior wildlife programma's in de schoolvakanties en meer geavanceerde praktische programma's in het veld begeleid door speciale gidsen.
Bezoekers zonder 4x4 voertuigen kunnen deelnemen aan de traditionele game drive en bushwandeling. Echter op Somkhanda ligt de focus van dergelijke safari’s en wandelingen niet alleen op de ontmoeting met het wild, m aar men zal u meer wijzen hoe de natuur en de leefomgeving allemaal bij elkaar past. En hoe alles op vele niveaus in harmonie samen met elkaar valt.
Bezoekers worden aangemoedigd om deel te nemen in de dagelijkse neushoorn monitoring en andere activiteiten die deel uit maken van het wildbeheer en onderzoeksactiviteiten van het reserve.