Tsitsikamma National Park

Bekijk foto's

Het Tsitsikamma National Park ligt schitterend aan de kust van de Indische Oceaan. De naam komt van de Khoi-stam en betekent “plek met veel water”. Het park is in 1964 gesticht. Het heeft een 80 km lange prachtige woeste kustlijn die hier en daar wordt onderbroken door een strand.
Hier heeft de Storms River zich een weg gebaand door de Tsitsikamma Range en duikt dan de zee in waar het national park is gesticht. Bij de monding van de Stormrivier is een hangbrug over de kolkende golven gespannen. Door de hoge regenval is het park dicht begroeid met bomen. De steile rotswanden geven het een ruig karakter. Veel bezoekers doen dit park aan tijdens het rijden van de Tuinroute, die hier begint of eindigt. Het is malariavrij.

Omgeving en activiteiten
Het park kent hoge bergen, kliffen en dichtbegroeide bossen en fynbos die zo de zee in lijken te rollen. Er leven meer dan 200 vogelsoorten en tussen de zwarte rotsen zitten veel mosselen en jaagt de zeldzame klauwloze otter. Net achter het restaurant in het park is het ook mogelijk een onderwaterroute te maken met duikuitrusting. Vooral in de zomer is dit een leuke bezigheid, in andere jaargetijden is het water vaak behoorlijk ruw. De kust van het Tsitsikamma National Park biedt geoefende duikers een geweldig mooie onderwaterwereld en als wandelaar heb je grote kans dolfijnen boven het water uit te zien springen. Kanovaren, snorkelen, scubaduiken, black-water tubing, bungeejumping kan men hier allemaal doen.

Wandelingen
In het Tsitsikamma National Park kun je twee populaire wandelingen maken: de Tsitsikamma Trail en de Otter Trail. Je wandelt door ruige berglandschappen, oerbos, fynbos, langs wilde rivieren en beken en overal heb je een panoramisch uitzicht. De Otter Trail is 42 km en gaat van de Storms River naar Nature’s Valley. De wandeling duurt vijf dagen, vier nachten en vraagt wel enige conditie. De Tsitsikamma Trail volgt grotendeels dezelfde route maar trekt dieper de bossen in maar is toch minder zwaar. Onderweg logeer je in hutten die je van tevoren moet boeken bij de Tsitsikamma National Park office. Een andere aan te raden wandeling is de Dolphin Trail. Deze wandeling is fysiek minder zwaar en je overnacht in meer comfortabele accommodaties. Vanuit het bezoekerscentrum zijn een aantal korte en langere wandelingen te maken zoals de 1-kilometer lange Lourie route, de 3-km lange Otterroute en de 3,7 km lange watervalroute. Een korte wandeling leidt verder via een hangbrug over de kloof van Storms River.

Dieren
De meeste dieren leven diep verscholen in de bossen en worden dus niet vaak gezien, op de Kaapse klauwloze otter na, die dikwijls wordt waargenomen. Het zeeleven is rijk; walvissen komen nu en dan dichtbij de kust, terwijl scholen dolfijnen en bruinvissen dikwijls worden gezien. Ook Kaapse pelsrobben kunnen worden geobserveerd. Vogels om naar uit te kijken zijn o.a. de mooie Knysna loerie en de kleurrijke, extreem schuwe maar prachtige Narina-trogon, terwijl vogels zoals de bedreigde zwarte scholekster, aalscholvers, Jan-van-Genten en meeuwen kunnen worden gezien langs de rotsige kust.