Victoria Watervallen

De Victoria Watervallen behoren tot de meest spectaculaire watervallen van de wereld van wel 1700 meter breed in de Zambezi rivier.


De Victoria Watervallen behoren tot de meest spectaculaire watervallen van de wereld van wel 1700 meter breed in de Zambezi rivier.

De Victoria Watervallen behoren tot de meest spectaculaire watervallen van de wereld. De Zambezi Rivier, die op dit punt 1700 meter breed is, valt hier luidruchtig in een reeks van basalt kloven en werpt een mist op die van meer dan 20 kilometer afstand kan worden gezien.
De Victoria Watervallen zijn het meest belangrijke kenmerk van het Victoria Falls National Park. Wanneer de Zambezi de hoogste waterstand heeft (meestal februari of maart), vormt zij het grootste watergordijn ter wereld. Tijdens deze maanden stroomt er meer dan 500 miljoen liter water per minuut door de waterval, die 1708 meter breed is. De hoogste val heet de Regenboogval aan de Zambia kant met 99 meter.
Bij laag water in november kan de waterval teruglopen met een hoeveelheid van ongeveer 10 miljoen liter/minuut. De rivier is verdeeld in een reeks met elkaar in verbinding staande stromen. Hieronder zijn er diverse watervallen die voor het totale watergordijn zorgen. Ook ontstaan hierdoor steeds nieuwe kloven en is de waterval steeds in beweging.
Sinds het omhoog komen van het Makgadikgadi meer, ongeveer twee miljoen jaar geleden, heeft de Zambezi Rivier kloven in het basalt gesleten.
De Victoria Watervallen trekken veel 'extreme' sport liefhebbers; bungeejumpen vanaf de Zambezi brug, raften en bodyboarden zijn slechts een paar beschikbare mogelijkheden.
Minder avontuurlijke bezoekers kunnen genieten van een wandeling door het Nationaal Park, waar uitstekende uitzichtplekken zijn gelegen. Het meest spectaculaire uitzicht op de watervallen heeft u vanuit een helikopter of een ultra-light vliegtuig. Een dergelijke  'Flight of Angels' is onvergetelijk!
De Zimbabwaanse stad Victoria Falls was een levendige toeristische bestemming met tal van winkels, activiteiten, een casino en nachtleven. De politieke problemen in Zimbabwe hebben het leven echter ernstig aangetast. Een dagtour, georganiseerd door diverse accommodaties in Kasane in Botswana, maakt het mogelijk de Victoria Watervallen te bezoeken zonder in Zimbabwe te moeten verblijven.
De Zambiaanse kant is veel minder toeristisch en is daarom aantrekkelijk voor de bezoeker die meer van een natuurlijke en Afrikaanse omgeving houdt.