Waterberg Plateau Park

Bekijk foto's

Waterberg Plateau Park is een nationaal park in het centrum van Namibië. Het park omvat het Waterberg Plateau, 68 km ten oosten van de stad Otjiwarongo. Het Waterberg Plateau ligt ongeveer 200 meter verheven boven de vlakte van de Kalahari in Oost-Namibië.
Het plateau en ongeveer 8000 hectare van de omgeving werden in 1972 uitgeroepen als natuurreservaat. Het plateau was in het verleden grotendeels ontoegankelijk, waardoor er veel bedreigde diersoorten in Namibië werden verplaatst naar dit gebied om hen te beschermen tegen roofdieren en stroperij. Het programma was erg succesvol, zodat in Waterberg veel zeldzame dieren voorkomen, die zelfs weer uitgezet kunnen worden in andere parken in Namibië. In 1989 kon de zwarte neushoorn weer uitgezet worden in Damaraland, dankzij een groeiende bevolking in het Waterber Park.

Wildlife en vegetatie
Het Waterberg Plateau Park heeft een grote ecologische verscheidenheid en telt meer dan 200 verschillende vogelsoorten en een aantal zeldzame soorten kleine antilopen. Het wild bestaat uit: zwarte en witte neushoorn, buffel, eland, gemsbok, giraf, kudu, roan antiloop, sabelantiloop, impala, klipspringer, steenbok, zwart gerugde jakhals, caracal, cheeta, bruine hyena en luipaard. Het park is tevens het leefgebied van 20 vleermuis- en 13 kikkersoorten. Verder treft u hier flora aan die u elders in Namibië niet treft gecombineerd met zandstenen rotsen. Het zachte zandsteen heeft in de loop der tijden veel water opgenomen dat op enkele plaatsen aan de onderkant van het plateau als een bron ontspringt.
Terwijl het plateau bovenop droog is, is er veel oppervlaktewater en permanente waterbronnen aan de voet van de berg, dat resulteert in een groen en vruchtbaar landschap, waar men wilde vijgenbomen, vuurlelies en koraalbomen vindt.
Geologisch is het ook een gebied van belang. Het oudste gesteente is meer dan 850 miljoen jaar oud. Ook zijn er dinosaurus sporen gevonden van ongeveer 200 miljoen jaar geleden. De eerste menselijke bewoners waren de San, die veel rotstekeningen van een paar duizend jaar oud hebben achtergelaten. Een kleine groep San hebben tot eind 60’er jaren nog steeds op hun traditionele levenswijze op het plateau geleefd.

Historische waarde
Op de Waterberg heeft ook één van de belangrijkste keerpunten in de geschiedenis van Namibië plaatsgevonden. Op de uitlopers van de Waterberg hebben in het begin van de 20st eeuw de Herero hun laatste slag verloren van de Duitse koloniale troepen. De Herero werden gedwongen zich terug te trekken uit de Waterberg naar het oosten richting het Britse Bechuanaland (nu Botswana). Duizenden Herero werden gedood door de achtervolgende Duitsers en velen verloren hun leven in de Kalahari woestijn door gebrek aan voedsel en water. Men schat dat bijna twee derde van de Herero bevolking hun leven hebben  verloren tijdens deze periode. De graven van Duitse soldaten die hun leven verloren op de Waterberg kunnen nog steeds worden bekeken in de buurt van het Waterberg rest kamp aan de voet van het plateau.

Toegankelijkheid
U kunt in dit park niet met eigen auto rijden. Vanuit het Waterberg Camp worden safari’s georganiseerd. Wandelen is wel mogelijk: er zijn diverse wandelroutes uitgezet die u zonder verdere begeleiding kunt maken. In totaal zijn er negen wandelingen. Routebeschrijvingen kunt u krijgen bij de receptie van het camp.

Deze accommodatie is opgenomen in de volgende reizen

Afbeelding van Namibie Nationaal 02
Lees meer

Meet the Locals in Namibië

Meet the Locals in Namibië laat u in 21 dagen onder andere kennis maken met de cultuur van de Damara, Himba, Ovambo en Bushman bevolking.