!Xaus Lodge - Kgalagadi Transfrontier Park

Bekijk foto's

!Xaus Lodge
De Lodge is gebouwd op grond dat door de overheid is teruggegeven aan de Khomani San (Bushman) en Mier gemeenschap. Het gehele project wordt in opdracht van deze gemeenschap gemanaged en ondersteunt financieel gezien deze hele gemeenschap. Daarnaast is een groot deel van het personeel afkomstig uit de Khomani San en Mier bevolking uit deze buurt. 

!Xaus Lodge biedt plaats aan 24 personen en bestaat uit een centrale lodge met 12 individuele chalets, elk met een eigen terras met uitzicht op een enorme zoutpan en waterput met zoet water waar wild komt drinken. In het centrale gebouw is een receptie, een gezellige lounge met open haard, een goed uitgeruste bibliotheek, een winkeltje waar u veel handgemaakte Bushman kunst en snuisterijen kunt kopen en een eetzaal. Vanuit de eetzaal heeft u een schitterend uitzicht over de zoutpan. Daarnaast heeft !Xaus Lodge een zwembad ter verkoeling voor de woestijnwarmte en beschikt het over een groot observatiedek van waar u met telescopen de zuidelijke sterrenhemel kunt ontdekken. 

Excursies en activiteiten
Er worden hier zowel ochtend- als avondsafari’s georganiseerd. Zo kunt u hier onder meer met een gids naar het hart van de Kalahari om het nagemaakte culturele dorp te bezoeken. U kunt hier de Bushman kunstenaars aan het werk zien en krijgt hier uitleg over de San tradities en gewoontes. Zo staan de San onder meer bekend om hun grote kennis en medicinale gebruik van planten. In het dorp kunt u zich voorts aansluiten bij de jonge Bushman die hun traditionele spelen demonstreren en kunt u traditionele ambachten, welke goederen overigens ook in de curiowinkel van de Lodge verkocht worden.

Voor gasten die vier nachten of langer blijven bestaat er de mogelijkheid om gratis een zes tot zeven uur durende gamedrive door de duinen en langs de rivier de Auob te maken, dit is inclusief ontbijt en een picknicklunch. Tegen een toeslag is deze gamedrive ook beschikbaar voor diegenen die twee of drie nachten blijven. Bespreek de beschikbaarheid en de kosten hiervan met het management van de lodge.

Ook kunt u een gegidste wandeling door de duinen maken. U vertrek 's ochtends vroeg met de gidsen en Bushman-trackers en zult van alles leren over deze natuurlijke omgeving. Ook wordt getoond hoe u dierensporen, vogels, bomen en planten kunt identificeren en worden de medicinale toepassingen besproken. Bij terugkomst bij de lodge staat er een brunch voor u klaar welke door de lokale Mier-dames is gemaakt. De lengte van de wandeling en de afstand die u aflegt, is afhankelijk van de conditie en de belangstelling van de gasten. Het is ook mogelijk om een kortere gegidste wandeling te doen om het 'hart' van de pan te zien.

Wildlife
Het Kgalagadi Transfrontier Park heeft slechts 8 antilopensoorten, maar 19 carnivoren, waaronder de beroemde leeuw met de zwarte manen. Deze leeuwen hebben zich aangepast aan de extreme omstandigheden en doden een veel groter deel van het kleine wild dan leeuwen in andere delen van Afrika. Ze lopen gemiddeld 12 km per nacht op zoek naar voedsel.

De Kgalagadi heeft ongeveer 300 vogelsoorten waarvan slechts 82 inwoners zijn. Roofvogels komen vaak voor en zijn -vooral in de vroege ochtend- goed zichtbaar in de dorre vegetatie.

Kijk hier ook eens naar

A Little Sossus Lodge - Sesriem

A Little Sossus lodge ligt 35 km ten zuid-westen van Sesriem en is omringd door de Numib, Tsaris en de Naukluft bergen met zicht op de duinen in het verre westen.

  • 1585 keer bekeken