Zomba Plateau

Bekijk foto's

De hooglanden van het Zomba Plateau zijn een fantastische plek om te hiken. Het plateau ligt vlakbij Zomba, de vroegere hoofdstad van Malawi. Van het Ku Chawe Inn leiden verschillende wandelroutes verder het plateau op. Zo kunt u onder meer watervallen gaan kijken. Op een paar kilometer vindt u de eerste al: de Mandala Falls. Ooit was deze waterval zeer indrukwekkend. Zijn grootste charme is sinds 1999 echter letterlijk ingedamd. Met de uitbreiding van de Mlunguni dam is de watertoevoer verminderd. Een uurtje verderop komt u echter opnieuw een waterval tegen: de Williams Falls. Hier stort meer water naar beneden. Wel is hij wat hoger dan de Mandala waterval.

Niet ver van de watervallen hebt u een paar fascinerende uitkijkpunten over de valleien onder u. Zo is er Queen's View, vernoemd naar koning Elizabeth van Groot Brittannië, die in 1957 op bezoek was. En Emperor's View, als herinnering aan het bezoek van keizer Haile Selassie van Ethiopië in 1964. Ook vindt u in dit gebied Chingwe's Hole, een volgens velen bodemloos gat in de grond. Het is een beetje overwoekerd en op het oog niet zo indrukwekkend. Maar als u alle verhalen en legendes hoort die rond gaan over het bodemloze gat, maakt het allemaal opeens een stuk meer indruk.

Hoe ideaal het gebied ook is voor wandelaars, het is allemaal wel erg alleen. U komt niet vaak andere wandelaars tegen. Het is daarom aan te raden een gids te huren. U weet dan precies waar u wel en niet kunt komen. Bovendien weet de gids u uiteraard naar mooiere plekken te leiden dan u zelf had kunnen vinden.