Zuid Afrika is ongeveer 2 keer zo groot als Frankrijk en telt circa 54 miljoen inwoners. Dit is 45 inwoners per vierkante kilometer en de ruimte bestaat voor het grootste deel uit natuur. Zuid Afrika is waarschijnlijk op toeristisch gebied het meest bekend van de wildparken, maar heeft niet alleen veel aan natuur te bieden, maar ook heel wat cultuur. Zuid Afrika wordt niet voor niets de "Rainbow Nation" genoemd.

Regeringsvorm: Parlementaire republiek
Inwoners: 56.721.552 (2017), 45 inwoners per km² (2017)
Religie: 75,5% Christendom, 21% geen/onzeker, 3,4% overig,
Hoofdstad:  Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht)
Officiële landstaal: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Zuid-Sotho
Oppervlakte: 1.221.037 km² 
Klimaat: Het klimaat in Zuid-Afrika is grotendeels half-woestijn, subtropisch langs de kust. Overdag zonnig, 's nachts koel. januari is de warmste maand en juli de koudste. Over het algemeen heeft het land een warm gematigd klimaat met weinig neerslag en veel zon. Doordat Zuid-Afrika op een hoog plateau van 1000 tot 2000 meter boven de zeespiegel ligt, kent het veel verschillen tussen de gemiddelde temperaturen in zuid en noord.
Munteenheid: Rand
Nationale feestdag: 27 april (Vrijheidsdag),16 juni (Jeugddag),9 augustus (Nationale Vrouwendag), de meest bekende.

Het meest zuidelijke gedeelte van Zuid Afrika bestaat voor het grootste gedeelte uit hoogvlaktes (velds) en heuveltjes (kopjes). Naar het westen worden de 'velds' steeds lager, terwijl ze in noordelijke richting geleidelijk aan plaats maken voor de woestijnachtige Kalahari vlakte en de Limpopo vallei. In het oosten en het zuiden heeft het plateau een duidelijke rand, waarvan de Drakensbergen het hoogste zijn. Deze "wal" loopt plotseling af naar de kustvlakte van Natal. In het zuiden steekt de lagere wal uit boven de woestijnachtige vlaktes van de Kleine en de Grote Karoo, die bijna 600.000 km2 beslaan en van de oceaan worden gescheiden door kleine zandsteenachtige bergketens van oost naar west (Cape Folded Mountains) waarvan de Tafelberg bij Kaapstad in het westen de afsluiter is.
Zuid-Afrika is niet alleen qua bevolking erg divers. U vindt veel verschillende landschappen, van de vruchtbare wijn- en citrusgebieden in de Westkaap omzoomd door bergruggen tot de grote, onvruchtbare woestijnachtige Karoo. In het noorden op de grens met Namibië en Botswana vindt u de rode Kalahari en in KwaZulu Natal ligt de hoge bergrug op de grens met Lesotho, de Drakensberg. De landschappen zijn te divers om allemaal te noemen.

Suid Afrika Reise heeft enige voorbeeldreizen om u kennis te laten maken met een groot gedeelte van Zuid Afrika. Natuurlijk kunnen we alle reizen op de website aanpassen zodat de reis helemaal aansluit op uw wensen.
In het routeboekje dat u ongeveer 6 weken voor vertrek ontvangt zult u veel over Zuid Afrika en diverse interessante plekken kunnen lezen.